Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пет компании се конкурират за новите радари за ВВС

[post-views]
Пет компании се конкурират за новите радари за ВВС

Доставката може да се осъществи най-рано след две години

Пет компании се конкурират за новите радари за ВВС
Фото Красимир ТОДОРОВ

В Министерството на отбраната бяха отворени публично подадените оферти за изпълнение на проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Процедурата се проведе на открито заседание на междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на отбраната, в присъствието на представители на компаниите, подали оферти.

„Един от приоритетите на правителството е модернизацията на Въоръжените сили, която дълги години е отлагана. Проектът за радарите е един от приоритетните проекти за тази модернизация. Това са очите на страната ни за евентуално нарушение на нашето въздушно пространство. Колкото по-остър поглед имаме за такива нарушения, толкова ще бъдем по своевременно предупредени“, отбеляза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев. Целта на ръководството на МО е да се постигне максимална способност за сметка на оптимална цена. Търси се и максимална прозрачност при провеждането на процедурата.

На изпратеното от МО искане за предложение са получени отговори от пет компании: „Локхийд Мартин“ (САЩ), „Леонардо“ (Италия), „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция). След отварянето на офертите в определен от министъра на отбраната срок междуведомствената работна група ще разгледа, анализира, оцени и класира подадените предложения. След това ще бъдат проведени преговори с избрания участник за сключване на договор.

„Към края на септември се очаква първата оценка, но това е комплексен процес, в който практиката показва, че той търпи удължаване по искане на една от двете страни за уточнения“, каза още заместник-министър Георгиев.

„Това е вторият основен проект за ВВС след проекта за придобиване на основен тип боен самолет. За нас той е от изключителна важност. Започнахме работата по проекта преди четири години. Обхватът на проекта включва придобиването на седем нови трикоординатни радара за нуждите на ВВС. В него е включено и обучението на личен състав, задължително изискване има и за гаранционна поддръжка на радарите, не по-малко от 24 месеца, с последваща интегрирана логистична поддръжка за пет години, така че да се обезпечи използването и поддръжката на тези радари за един период от седем-осем години след тяхната доставка“, посочи полковник Димитър Георгиев – началник на щаба на ВВС.

На 1 февруари 2023 г. Министерският съвет прие решение, с което определи наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната, който трябва да бъде защитен при реализиране на инвестиционен проект „Придобиване на нови трикоординатни радари“. Придобиването на нови трикоординатни радари и оборудване за защитено опознаване на въздухоплавателни средства има за цел преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на ефективни, непрекъснати и надеждни наблюдение и контрол на въздушното пространство при осигуряване на въздушния суверенитет на страната ни и изпълнението на съюзните ангажименти в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

„Междуведомствената работна група, която ръководя, включва представители освен от ВВС и от ресорните дирекции в МО и Щаба на отбраната, също и представители от Министерството на транспорта, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на икономиката и индустрията, така че ще има възможност за всеобхватен анализ на предоставените предложения“, подчерта полковник Георгиев. По думите му ценовите предложения се отварят на второто открито заседание на работната група. Цената, която е планирана за реализацията на този проект, е 400 млн. лв. Периодът на доставка на радарите е заложен в искането за предложение и е 2 години след сключването на договора.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани