Информационен център на Министерство на oтбраната

Близо 60 български филма ще бъдат показани на 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ във Варна

Близо 60 български филма ще бъдат показани на 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ във Варна

Близо 60 български филма ще бъдат показани на 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ във Варна
Снимка: НФЦ

Близо 60 български филма ще бъдат показани на 41-ото издание на фестивала „Златна роза“ във Варна, съобщават организаторите от Националния филмов център (НФЦ). 53 от тях са игрални, в програмата има още два документални филма и четири сериала. Те са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография.

Фестивалът ще бъде открит на 20 септември с дефиле и концерт на „Джуниър Бенд“, след което публиката ще може да гледа най-новия документален филм на Тонислав Христов „Последният гларус“.

В основния конкурс участват 12 пълнометражни филма, произведени през последната година. Сред тях са премиерните заглавия „Уроците на Блага“, „Аромат на липа“, „Чума“, „Пулсът на танца“, „Апостол: един нежен рицар в Бруталия“, „Диада“, ‚Записки по едно предателство“, „Добрият шофьор“. Присъстват и вече разпространените по екраните „Васил“, „Ф 1.618“, „Игра на доверие“ и „Чалга“.

В журито на конкурса за пълнометражни филми влизат Дина Йорданова, професор в Шотландия и Хонконг; режисьорката Зорница-София Попганчева, която е носител на „Златна роза“ през 2004 и 2022 г.; актрисата и режисьорка Нана Джорджадзе, награждавана със „Златна камера“ на фестивала в Кан; актьорът, певец и композитор Стефан Вълдобрев, отличен като най-добър актьор на „Златна роза“ през 2004 г. за филма „Изпепеляване“; режисьорът, сценарист и продуцент Марин Марчевски, преподавател в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин.

В късометражния конкурс на фестивала „Златна роза“ се състезават 25 филма, разпределени в седем отделни програми. По-голямата част от техните създатели са дебютанти в киното. Лентите ще бъдат оценявани от режисьорката Антония Милчева, носител на награда „Златна роза“ в категорията през 2022 г.; кинокритичката Мариана Христова и Христо Христозов, кинопрограматор и културен мениджър.

В програмата „Открити хоризонти“ на тазгодишния кинофестивал във Варна изпъкват копродукциите с българско участие „Лука“ с Джералдин Чаплин и „Чуй ме“ с Йоана Буковска. В памет на продуцента Пламен Йорданов ще бъде показан отличеният със „Златна роза“ за 2011 „№ 1”. Предвидени са специални прожекции в чест на юбилеите на Меглена Караламбова, Мария Статулова, Петър Слабаков, Апостол Карамитев.

Традиционно на „Златна роза“ ще бъдат представени и нови книги на автори, свързани с киното. Сред тях са „Хора с прякори“, сборник с разкази на проф. Божидар Манов, „И един ден, когато стана писател“ на Филип Трифонов, „Биография на моите филми“ на Георги Дюлгеров, „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду и монографията „ Препоръчани филми“ на Деян Статулов, информират още от НФЦ.

По време на фестивала ще се състоят и дискусии, посветени на телевизионните сериали, жените в киното, съвременните късометражни продукции и филмите на историческа тематика у нас.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top