Информационен център на Министерство на oтбраната

Вместо устремен пробив Украйна прогризва руската отбрана

О.з. генерал-майор Съби СЪБЕВ

Москва е в стратегическа безизходица, без ясен план за изход от конфликта.

24 август бе Ден на независимостта на Украйна. Точно тогава се навърши година и половина от началото на руската агресия срещу страната. Осемнайсетият месец на войната в Украйна се характеризираше с ожесточени сражения по почти цялата фронтова линия. Украинската армия удържа стратегическата инициатива и с бавен напредък продължава своята контраофанзива, но без очаквания дълбок пробив на руската отбрана. Основното предизвикателство за Украинските въоръжени сили (УВС) е продължаващото затруднение при пробива на здраво укрепените отбранителни линии на Русия в южните части на страната, наситени с гъсти минни полета, противотанкови препятствия и многобройни траншейни системи и артилерийски позиции. На северния сектор на фронта УВС провеждат отбранителни операции за възпиране на тактическите атаки на руските окупационни сили главно на Купянското и Лиманското направление. Мотивацията и бойният дух на УВС остават високи.

Ожесточава се дронната война

TOPSHOT – A Ukrainian servicemen of the 95th Separate Air Assault Brigade prepare to fire a 120mm mortar towards Russian positions on a frontline in Donetsk region, on April 5, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP) (Photo by GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

между Русия и Украйна. Зачестиха украинските ракетни и дронни удари по тилови обекти на руските сили, включително по Крим и ключови мостове в Херсонска област, руските пристанища в Черно море и столицата Москва, дори и по летища на руската бомбардировъчна авиация. От 24 юли насам украинските дронни атаки придобиха системен характер. В Украйна се разгръща производството на въздушни и морски дронове, включително и такива с голям обсег, а тяхното използване става все по-успешно.

Русия продължи ежедневните си засилени ракетни и дронни удари по пристанищната инфраструктура на Украйна и по редица украински градове, включително жилищни и обществени сгради, както и военни летища.

САЩ одобриха както подготовката на украински летци, така и изпращането на изтребители Ф-16 за Украйна от Дания и Нидерландия. Дания обеща да дари 19 самолета Ф-16 на Киев. Обучението на първите украински летци започна и се очаква да завърши най-рано след шест месеца. По мнение на украински авиационни експерти на Украйна са нужни 128 многоцелеви изтребителя, за да спечели тази война.

През последния месец

преобладаваха позиционните военни действия

без значими промени на фронтовите линии. На южния и източния сектор на фронта по-често настъпваха УВС с малки тактически успехи около Бахмут, граничната област на Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област. От своя страна, руските сили оказваха натиск по линията Купянск–Сватово–Кремина, също с малки тактически успехи.

УВС продължават с бавен темп настъпателните си операции главно около Бахмут, Старомайорское и Угледар, където се сражава корпусът на морската пехота на Украйна в състав от четири бригади, и южно и югоизточно от Орехов в Запорожка област.

Макар и бавно, УВС напредват към основната отбранителна линия на руските окупационни сили в южната част на страната, но без да е постигнат дълбок пробив. На руските окупационни сили са нанесени значителни загуби, които снижават както настъпателните, така и отбранителните им способности. На направлението Орехов–Токмак в края на юли и началото на август бе въведен в сражение 10-и украински армейски корпус, който замени изтощения 9-и корпус. Бригадите на 10-и корпус са обучени в западни страни и са оборудвани със западна бойна техника.

За първи път от началото на настъплението УВС пробиха първата руска отбранителна линия около малкия град Работине в западната част на Запорожка област. В украинските настъпателни операции преобладават действия в състав на взводове и роти и по-рядко с батальони без масирано използване на бронирана техника. Така се избягват по-големи загуби при щурмови действия в минирани райони, но напредъкът е по-бавен. В районите на Купянск и Бахмут УВС сковават значителни руски сили и резерви. От началото на контраофанзивата УВС освободиха 12 населени места.

В резултат на въвеждането в боевете на оперативни резерви УВС към средата на август успяха да постигнат

тактически пробиви в руската отбрана

в районите на Роботине и Урожайне. Украинският пробив при Роботине отваря път към вероятно по-слабо минирани позиции и осигурява възможност за по-бърз напредък на украинските сили на направлението Токмак–Мелитопол, а този при Урожайне – към ключовия опорен пункт Старомлиновка на основната руска отбранителна линия. Поради чести руски бомбардировки в района на Купянск и за избягване на цивилни жертви украинските власти наложиха задължителна евакуация на редица населени места в този район.

УВС продължиха да деградират руското огнево превъзходство, като през месеца унищожиха 658 артилерийски средства. А руските загуби в личен състав вече са над 259 000 души.

Зачестиха ударите с украински ракети и морски дронове с голям обсег, което силно ще затрудни руската морска блокада на украинските пристанища и поставя под заплаха руските кораби и пристанища в Черно море. В отговор на руските ракетни и дронни удари по украинската пристанищна и зърнохранилищна структура Киев обяви водите около руските черноморски пристанища „военнорискова зона“ от 23 август „до второ нареждане“. Системните украински удари по оперативния тил на руските окупационни сили нарушават тяхната логистика и затрудняват бързото придвижване на войските им на фронта и снижават още повече техния боен дух.

Наложителен е изводът, че бавният напредък на украинската контраофанзива се определя от гъстите руски минни полета и противотанкови заграждения, липсата на огнево и въздушно превъзходство, липсата на числено превъзходство и такова в основни въоръжения, включително войскови средства за ПВО с по-голям обсег, както и липса на достатъчно количество средства за разминиране. Всичко това налага УВС да „прогризват“ руската отбрана, вместо устремно да я пробият.

Руските окупационни сили засега успешно се отбраняват на южния фронт, разчитайки на гъстите минни полета и противотанковите заграждения, както и на огневото и авиационното си превъзходство, макар и да понасят значителни загуби, особено в артилерийски средства и бронирани машини. Същевременно на северния участък на фронта провеждат тактически настъпателни действия, с малък напредък на отделни участъци. Очевидната цел е да достигнат до Купянск, а след това при благоприятни условия да застрашат отново Харков. Но УВС имат естествен силен отбранителен рубеж на р. Оскол, която руските сили едва ли ще успеят да форсират. Руските окупационни сили се стремят упорито да си възвърнат и наскоро изгубени позиции северно и южно от Бахмут. Същевременно руските войски страдат от бойна умора, с недостатъчна ротация или почивка, забавени логистични доставки, както и от недостиг на оборудване и липса на достатъчни резерви.

През месеца изтощителните боеве по фронтовата линия не донесоха значим резултат и за двете воюващи страни. Все още не е настъпила решителната фаза на украинската контраофанзива. Води се

борба на изтощение

както на развърнатите по фронта войски, така и на резервите на двете страни, в която превес има украинската страна. Поради недостиг на оперативни резерви руснаците са принудени да снемат и преместват сили от един на друг сектор на фронта, като отслабват отбраната си, докато УВС съхраняват част от оперативните и основната част от стратегическите си резерви и без затруднения осъществяват ротация на силите си.

Като цяло, руските окупационни сили се намират в стратегическа отбрана, като често неуспешно контраатакуваха за връщане на загубени позиции. Очертаха се три основни руски групировки по фронтовата линия, като най-силна е южната, отбраняваща Херсонския и Запорожкия фронт, където са развърнати силите на 6 общовойскови армии, както и 68-и отделен армейски корпус и други сили с общ числен състав близо 150 000 души. Втора по сила групировка от 100 000 души е развърната по линията Купянск–Сватово–Кремина. В района на Бахмут и Донецк се сражава групировка от около 80 000 души. А общо руските окупационни сили вече наброяват не по-малко от 400 000 души.

Русия е в стратегическа безизходица в Украйна, без ясна стратегия за изход от войната. Продължава да разчита на западната умора от войната и намаляване на подкрепата за Украйна. В страната се чуват гласове за замразяване на конфликта поради невъзможност да бъде спечелена войната и влошаване на бойния дух на руските сили.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top