Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Космическа надпревара и Япония изпрати мисия до Луната

[post-views]
Двама загинали и над 90 ранени при земетресението в Япония

Нова мисия към Луната. Япония стана последната държава, която изпрати собствен спускаем апарат към естествения спътник на Земята. Припомням, че преди няколко седмици Индия стана първата държава успяла да приземи роувър на южния полюс на Луната.

След няколко отлагания японската космическата агенция ДЖАКСА най-накрая успя да изстреля успешно ракета носител „H-2А”, на борда на която се намират спускаемия лунен апарат „СЛИМ“ и рентгеновия телескоп”XRISM”.

По план космическият кораб трябва да навлезе в лунната орбита до четири месеца и след известен престой да извърши меко кацане в района на кратера „Шиоли‘.

Това, което прави мисията специална, е че за първи път ще се използва специална технология за прецизно прилуняване на базата на лицевото разпознаване, с което отклонението не бива да нахвърля 100 метра. Към Луната пътува и другият апарат – комическият телескоп  „XRIMS“, който е съвместен проект на японската и европейските космически агенции и който ще изучава Вселената в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър, в частност т.нар Черни дупки.

Aко мисията е успешна Япония ще стане петата страна изпратила апарат на Луната, след САЩ, Русия, Китай й Индия, която преди две седмици записа исторически успех, като прилуни роувър на южния полюс  на земния спътник.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани