Информационен център на Министерство на oтбраната

145 години от създаването на Военномедицинската служба

С полагане на венец пред Паметника на загиналите медицински чинове ръководството на Военномедицинска академия (ВМА) и курсанти – военни лекари, отбелязаха 145-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба на България.

За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., въпреки че някои автори сочат 8 януари 1877 г., когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 г. обаче е издадена заповед за назначаване на д-р Константин Бонев за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска.

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

И вече повече от век българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия. Неслучайно на алеята пред ВМА има паметници на заслужители военни лекари, дали своя принос за развитието на медицината в България.

А хилядите спасени помнят и професионализма, и саможертвата на българските военни лекари и сестри.

На днешния празник бе и първата среща на новоприетия випуск от специалността „Военен лекар” с началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

„Ние ще ви предоставим уникални възможности, но всичко е във вашите ръце. Мечтайте, осъществявайте идеите си и който е най-подготвен – най-добре ще успее в работата си. Поздравявам ви за избора, който сте направили, и за предизвикателството, което поемате, защото вие ще бъдете подложени на двоен натиск – от една страна, е военната наука, от друга – медицинската. Ще се повторя, но няма как да не го кажа – вие сте специални“, заяви началникът на ВМА. Бъдещите лекари под пагон имаха възможност да посетят част от водещите клиники не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, влязоха в операционните зали, наблюдаваха демонстрация от други курсанти във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, където също ще преминат обучение.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top