Информационен център на Министерство на oтбраната

Инфилтрация в информационната среда на други

Какво представлява хибридната война и как се появява тя в нашето съвремие, откъде води началото си, защо се използва и какви са целите, които водещите я си поставят? Това са въпроси, които сякаш са ясни, но все по-рядко можем да срещнем ясна дефиниция за това. Хибридната война не се обявява официално и не се води (поне не се признава) от регламентирани играчи (държави), а специалните служби на държавите използват неконвенционални средства – инфилтрация в информационната среда на други държави, подклаждане на паника, финансиране на нарочно създадени политически субекти с цел промяна на външнополитическата линия на набелязаните противници и войната не се „печели“, или поне не в традиционния смисъл на думата.

Частичното прилагане на подобни хибридни тактики не е ново явление. Масовото им прилагане нараства след края на Студената война, когато в повечето случаи воденето на агресивна традиционна конвенционална война води до нежелани разсейки и последствия за нападащата държава или коалиция.

Третата световна война е хибридна

Георги ФОТЕВ

Кремъл се провали със светкавичната „специална военна операция“

„Първата и Втората световна война се различават съществено от всички предходни войни в историята на човечеството. Радикалната разлика е, че те са световни. Какво означава това? Световните войни стават възможни, когато човешката история (няма история на природата) става световна история. История на света и световна история са различни феномени и различни понятия. Не е игра на думи. Преди настъпването на Световната история има независими един от друг исторически потоци. Преди откриването на Америка няма никаква връзка на историята на Европа и тази на Америка и т.н.“. Това написа проф. Георги Фотев в социалните мрежи неотдавна, публикуваме неговата позиция с известни съкращения.

„Между Първата и Втората световна война има също значими и съществени различия. Няма да се спирам на този въпрос.

След края на Втората световна война избухва абсолютно безпрецедентна в историята на човечеството война: Студената война. Парадоксална война. Тя е световна, но без кръвопролития и разрушения. Мир под знака на война без убиване на себеподобните. Студен мир под знака на ядреното самоунищожаване на човечеството. Студената война изключва победители и победени. Над всичко е призракът на самоунищожаването на човечеството. Светът е бил няколко пъти

на ръба на катастрофата

Студената война е между свободния свят и тоталитарно-комунистическата система (която тогава, а и сега в публицистичен стил се нарича „съветската империя на злото“).

През 1989 г. се случва непредвиждано епохално събитие. Имплозия на тоталитарния режим. Човечеството преживява чутовното събитие като край на Студената война. Уви, животът на хората и народите не е възможен без илюзии. Щом не може без надежди, няма как да се мине и без илюзии!

Русия се провали в прехода към модерна демокрация и  благоденствие на

вечно изтерзания руския народ

Това е една наистина бездънна трагедия.  

Вероломната война на Русия срещу Украйна се разрази бързо във война срещу Европа и европейските ценности. Войната е на територията на Украйна, чийто народ дава жертви и понася ужасни страдания в отбраната си за своите свобода и териториална независимост. Това е един истински възхитителен, велик народ. Европа и САЩ помагат с оръжия и по всякакъв начин на Украйна. Огромната част на света е на страната на Украйна. Войната е световна. Трета световна война, съществено различна от Първата и Втората световна война, защото е хибридна.

Кремъл се провали със светкавичната „специална военна операция“ и видя, че войната се превръща в световна.

Русия на Владимир Путин

 обяви непоколебима готовност да използва ядреното си оръжие: заяви, че съществуването на света без Русия е безсмислено. Отново студена война, вече като свързана с войната на бойните полета. Войната стана хибридна, като се допълва с трети съвършено нов компонент, който заслужава специално внимание. Третият компонент е симулативната война в медийната и виртуалната реалност. Медийната и виртуалната реалност стават върховна реалност, която опакова, скрива „оригиналната реалност“. Необходимо е проясняване на хибридността. Що е хибрид?

Има естествени и артефактни (изкуствено създадени от хората) хибриди. Хибридът е нещо съставно от хетерогенни (разнородни) елементи/съставки. Как разнородното става единно е тежък и може би изобщо без отговор епистемологически въпрос. Хибридът е практически казус и

несъмнена фактическа реалност

 Толкова по същността. Третата световна война е хибридна по стечения на епохални  исторически обстоятелства.

Каквото знаем за войната, го знаем от медиите. Това е със същата сила валидно за всички украинци и за всички руснаци, за хората от целия свят, въвлечен в световната война.

Добросъвестният репортер от мястото на реалните военни действия и добросъвестната медия не могат да представят едно събитие в неговата пълнота. Това е принципно невъзможно, защото, както често се повтаря (в различен контекст) в моите съчинения, човешките възприятие, познание и мислене изобщо са перспективни. Човекът е крайно същество. Ето защо фактът е във всеки случай интерпретация. Ницше изказва шокиращата здравия разум мисъл, че няма факти, а само интерпретации.

Самоубийствено е, ако капитулираме в релативизма без граници.

Релативизмът без граници

 означава, че всичко е позволено. Предателите на европейска България, последователите на руските имперски амбиции се хващат тъкмо за свободата на словото и плурализма, които органически ненавиждат.

Има абсолютни истини. Детето не може да се роди преди майка си. Други абсолютни истини и принципи изискват малко мислене, здрав смисъл и автентични ценности. Има очевидни разлики между добро и зло в този живот. Русия нападна вероломно Украйна убива, разрушава, мародерства, заплашва Европа и човечеството. Всичко това се представя за своя (имперска) спасителна мисия.

Щом войната е станала световна и хибридна, неутралната позиция е абсолютно невъзможна и абсурдна. България е член на ЕС и на НАТО. Когато изпращаме оръжие на народа, който гине за своята страна, този народ гине за нас и за човечеството.

Като хибридна третата световна война се води у нас

в медийната реалност

 Руското медийно влияние влиза в домовете на  хората и трови тяхното съзнание. Заливаха медиите с лъжата, че страната ще праща освен оръжие за сметка на нашите Въоръжени сили и войници в Украйна. Лъжи, откровени и нагли лъжи. Всяване на страхове сред населението и настройване срещу Украйна и нашите съюзници. 

Въпросът е за нашата национална сигурност. Свободното и демократичното общество, общественият живот са невъзможни без принципи. Няма свобода без правила. Ценностите се нуждаят от грижа и укрепване. Демократичната част на обществото е отговорна за настоящето и бъдещето на България.“

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top