Информационен център на Министерство на oтбраната

Две хиляди военнослужещи дариха кръв за пациентите на ВМА

2000 военнослужещи дариха кръв за пациентите на ВМА

Време за четене: 2 минути

Две хиляди военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования дариха безвъзмездно кръв от началото на годината, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в битката за човешкия живот.

Кръводаряването променя живота на хиляди пациенти всяка година. Нуждите са ежедневни – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. В тази връзка периодично организираме кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Около 7000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската армия.

Националната трансфузионна система е част от националната сигурност, а  Кръвният център на ВМА от своя страна е част от тази верига. При необходимост винаги се отзоваваме – не само на територията на София, но в цялата страна, изтъкна още проф. Попов. Той благодари на всички дарители, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи!

Извън акциите „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА всеки ден от 8.00 до 16.00 часа. За допълнителна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.

Източник: vma.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top