Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 1500 души ще има постоянно във войсковия район край Ямбол

[post-views]
До 1500 души ще има постоянно в Многонационалната бойна група

Най-значимата полза е, че така българските граждани ще се чувстват по-сигурни и по-защитени, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев

До 1500 души ще има постоянно в Многонационалната бойна група
В заседанието на Комисята по отбрана участваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на Политическия кабинет Добомир Тотев и парламентаринят секретар Николай Доцев
Фото авторът

Войскови район в област Ямбол е едно от най-възможните решения за разполагане на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, която се планира да прерасне в бригада.

Очаква се в района да има постоянно около 1500 военнослужещи, които може да стигнат 5000 при повишаване на рисковете за националната ни сигурност, но засега подобна ситуация не се предвижда. Тяхната роля ще бъде за възпиране на потенциален агресор. Основание за това е агресивната руска политика в Черно море.

Става дума за изграждане на едно малко градче, което да бъде готово през 2025 г., каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на заседание на Комисията по отбрана, в което участваха още заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на Политическия кабинет Добромир Тотев. Засега са отделени средства за проектиране, като прогнозните разходи за цялостното изграждане са 100 млн. лв. Част от финансирането ще бъде от фондове на НАТО.

Седмица преди това заседание на писмен въпрос по тази тема министърът отговори на народния представител Мирослав Иванов. Въпросите бяха продиктувани от притеснения на гражданите около селата Безмер и Кабиле. Според министъра място за притеснения няма, а най-значимата полза е, че българските граждани ще се чувстват по-сигурни и по-защитени. Освен това инвестициите в структурата ще имат положителен ефект върху местната икономика. Ще се наемат местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други фирми в обслужващата сфера.

В момента щабът и някои осигуряващи подразделения на Многонационалната бойна група, която включва  формирования от България, Италия, САЩ, Гърция, Албания, Румъния, Черна гора, Северна Македония и Турция, са дислоцирани в съвместното българско-американско съоръжание на учебен полигон „Ново село“. Групата наброява около 1000 военнослужещи, като всяка страна си поема разноските.

Сроковете за пребиваване на военни формирования на българска територия във връзка с усиленото присъствие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво, уточни министър Тагарев. По думите му са предвидени средства от бюджета на МО за доставка на два вертолета за обучение във ВВВУ „Георги Бенковски“. Резиденция „Лозенец“ няма да излиза от управление на министерството, отговори на друг въпрос министърът.  Оставката на Мустафа Емин е приета и още същия ден той е приключил работата си, каза още Тагарев пред журналисти. Новият парламентарен секретар на МО е полковник о.з.  Николай Доцев.

България обсъжда различни варианти за отговор на действията на Русия в нашата икономическа зона в Черно море, каза министър Тагарев пред БНТ. От средата на юли Русия обявява една част от българската изключителна икономическа зона за опасна, защото ще прави учение със стрелби. Това затруднява българските кораби да преминават през тази зона. Така се блокират нормалните коридори на търговския трафик в Черно море, обясни казуса военният министър.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани