Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа днес е синьо-жълта

[post-views]
Европа днес е синьо-жълта

Какво обединява Мемориала на генерал-майор Тадеуш Кьоцюшко (полско-американски герой от ХVIII в.) в Краков с Националната библиотека и Археологическия музей в Берлин, площада на гр. Берген в Норвегия с центъра на гр. Гьотеборг в Швеция?

Изобщо какво обединява цяла цивилизована Европа? Швеция все още не е член на НАТО, Норвегия не е член на ЕС, а в Полша националната валута е злотата, а не еврото, каквато впрочем е и кроната, било тя шведска, норвежка или датска. (Същото се отнася и за чешката крона.) Взаимовръзки – политически, исторически и културологични – между посочените локации, разбира се, винаги ще се намерят, но не за това иде реч днес.

Днес в демократична Европа, накъдето и да се обърнеш, навсякъде по улиците и площадите, и то не само над различни обществени институции, а и над частни домове се вее украинският флаг, често пъти редом, а понякога и за сметка на националния флаг на конкретната държава.

Така беше миналата година, когато обиколихме с автомобил централна Европа, по-точно Словакия, Чехия и Полша. Така беше и сега.

И то не само в Деня на независимостта на Украйна – 24 август, а и в дните преди и след това, съвпаднали с част от тазгодишната ми екскурзия в Северна Европа. Рецитали, шествия, концерти, хепънинги, благотворителни кампании и множество съпровождащи инициативи в шведския Гьотеборг и норвежкия Берген белязаха 32-рата годишнина от приемането на Декларацията на независимостта през 1991 г., когато Върховната рада на тогавашната УССР поставя началото на съвременната украинска държава. За съжаление, белязаха и втората година от войната на Путин в Украйна.

Само напът през Унгария и Сърбия не съм видял (по понятни причини) да се вее някъде украинското знаме.

Отварям тази тема, защото синьо-жълтият флаг днес е знак и символ на свобода и независимост. И когато у нас поне един ден в годината, поне на 24 август, украинското знаме се развее над бившия Партиен дом в София, то в този ден на всички у нас и в чужбина ще стане ясно, че България е направила веднъж завинаги своя цивилизационен избор.

А не обратното.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани