Информационен център на Министерство на oтбраната

Дясното правителство на Италия прие пакет от по-строги мерки за ограничаване на миграцията

Дясното правителство на Италия прие пакет от по-строги мерки за ограничаване на миграцията

Дясното правителство на Италия прие днес пакет от по-строги мерки за ограничаване на незаконната миграция през Средиземно море, след като миналата седмица притокът на хиляди бежанци препълни миграционните центрове, предадоха световните агенции.

Кабинетът под ръководството на министър-председателката Джорджа Мелони реши да увеличи максималната продължителност на задържането с цел депортиране на мигранти от настоящите 6 месеца на 18 месеца. Допълнителното време е необходимо, за да се определи дали дадено лице има право да остане, като при необходимост ще позволи директното му депортиране от центровете за задържане.

Освен това министерството на отбраната трябва да създаде “структури” за задържането на мигранти, които са влезли в страната незаконно. Тези центрове за задържане ще бъдат създадени в слабо населени райони в страната, като по този начин ще се предотвратят “допълнителните неудобства и несигурност в италианските градове”, каза Мелони.

Източници, близки до италианската министър-председателка, съобщиха, че по нейните думи правителството е застанало единно зад това решение.

През последните дни хиляди мигранти отново пристигнаха на средиземноморския остров Лампедуза в Италия с лодки от Африка. Само миналия вторник на острова, разположен между Сицилия и Северна Африка, пристигнаха повече от 5000 мигранти, което е рекорд само за един ден. След това хиляди от тях бяха преместени в Сицилия или континенталната част на Италия с фериботи и полицейски катери. Междувременно ситуацията донякъде се нормализира.

Италианската министър-председателка подчерта, че е необходим твърд подход. В същото време тя отново обяви война на бандите за незаконен трафик. “Борбата срещу незаконната масова миграция и трафикантите на хора е епохална битка за Италия и за Европа”, обяви Мелони.

Лидерката на дясната националистическа партия “Италиански братя” е на власт от 11 месеца. Справянето с незаконната миграция бе сред ключовите обещания на Мелони в предизборната й кампания.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top