Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пекин отново демонстрира военната си мощ, Тайван засече над 100 китайски военни самолета

[post-views]
Китай съобщи, че е симулирал удар по Тайван на втория ден от военните учения около острова

Тайван настоя Китай да преустанови „деструктивните си, едностранни действия“ и да спре да нагнетява напрежение между двете страни. Предупреждението на властите в Тайпе дойде след последните съобщения за демонстрация на китайската военна мощ около острова.

По данни на министерството на отбраната на Тайван, от неделя насам 103 китайски военни самолета са засечени над морето край острова, който Пекин смята за своя административна единица и в последните години започна тенденциозно да увеличава натиска върху Тайпе.

Това е най-мащабната от поредица подобни прояви в последно време, а разпространена от тайванските власти карта на китайската военна активност показва неколкократно прекосяване на средната линия на Тайванския проток – неофициалната граница между двете страни. Наред с това, китайски военни самолети са доближили острова и от юг през канала Баши.

Това е сериозно предизвикателство за сигурността на целия регион, посочиха властите в Тайпе и предупредиха, че мирът и стабилността са ангажимент на всички съседи. Подобни провокации лесно ще доведат до ескалация на напрежението, смятат в Тайван и призоваха китайските си колеги да се държат отговорно.

Пекин отказа коментар по темата, a още миналата седмица разположи над 100 свои бойни кораба в спорното Южнокитайско море за „най-голямото учение от години“. Припомняме, че през последните месеци присъствието си в региона засили и Американската армия, след поредица съвместни маневри с партньорите си от Филипините.

Най-ново

Единична публикация

Избрани