Информационен център на Министерство на oтбраната

Размяна на затворници между САЩ и Иран, Вашингтон размрази фондове на Техеран за 6 млрд. долара

Размяна на затворници между САЩ и Иран, Вашингтон размрази фондове на Техеран за 6 млрд. долара

Петима американски граждани, лежали с години в ирански затвор, се прибраха у дома. Смятаните за заложници американци бяха освободени по силата на споразумение между Вашингтон и Техеран, сключено с посредничеството на катарските власти, а в замяна бяха размразени ирански активи на стойност 6 млрд. долара.

С чартърен полет до катарската столица Доха четирима мъже и една жена –граждани на САЩ, напуснаха Иран, където прекараха години като затворници. Според американските власти петимата са държани въз основа на безпочвени обвинения и са използвани като заложници за оказване на политически натиск. В самолета бяха и други двама американци, на които до този момент беше забранено да напускат Иран.

Споразумението между Вашингтон и Техеран включва размразяване на ирански фондове на стойност 6 млрд. долара, блокирани в Южна Корея. Веднага след като парите бяха депозирани в катарски банки, задържаните американци получиха зелена светлина да се приберат у дома. Те бяха официално посрещнати на летището в Доха, а държавният секретар Антъни Блинкен потвърди, че вече е провел „емоционален“ разговор със седмината си освободени сънародници.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ:

„Днес свободата на тези американци, държани с години несправедливо в ирански затвор, означава нещо много просто – че съпрузи, деца и родители, баби и дядовци, ще могат отново да се прегърнат. За мен, както и за президента, няма по-висш приоритет от това да гарантираме, че американците, задържани несправедливо където и да е по света, ще се върнат у дома.“

Американският президент Джо Байдън приветства постигнатия успех и наред с това обяви нов пакет от санкции срещу бившия ирански презиент Махмуд Ахмадинеджад и иранското разузнаване заради участието им в тези по думите му неправомерни арести.

Споразумението между Техеран и Вашингтон дойде след девет кръга трудни преговори, проведени от делегациите им в Доха. Като част от сделката бяха помилвани и петима ирански граждани, арестувани в САЩ заради нарушаване на санкциите, но не се очаква всички те да се върнат в родината си.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top