Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Един убит от израелски огън на границата с Газа, трима на Западния бряг, съобщиха палестински служители

[post-views]
Израел нанесе удари в Ивицата Газа

Израелските сили застреляха вчера палестинец на границата между Ивицата Газа и Израел, а други трима палестинци бяха убити в сблъсъци в окупирания град Дженин на Западния бряг, съобщиха палестински служители, предаде Ройтерс.

Палестинецът, убит в Газа, е първият подобен смъртен случай след месеци на относително спокойствие.

„Продължаващата израелска агресия срещу нашия народ в Газа, Дженин и други палестински градове ще донесе насилие и ескалация в целия регион“, каза официалният говорител на палестинското президентство Набил Абу Рудейнех.

В изявление на израелската армия се казва, че стотици бунтовници са се събраха и са участвали в съпроводен с насилие бунт в непосредствена близост до ограда, разделяща Ивицата Газа от Израел.

„По време на инцидента няколко взривни устройства бяха активирани от бунтовниците“, се казва в изявлението.

Здравните власти съобщиха, че 25-годишният Юсеф Радван е бил прострелян във врата на границата и е починал в болница. Други 11 души са били са ранени.

Трима палестинци на възраст 22, 23 и 24 години бяха простреляни и убити от израелските сили, а най-малко 30 души бяха ранени в сблъсъци в Дженин, казаха палестински служители. Израелската армия съобщи, че един от нейните безпилотни самолети е нанесъл удар в Дженин, но не потвърди за жертви.

В изявление израелските военни казаха, че са попаднали под обстрел на Западния бряг по време на операция, както и че експлозив е бил взривен под военно превозно средство, а войниците в него след това е трябвало да бъдат спасявани.

„По време на спасителната операция въоръжени лица стреляха по израелските войници, улучени са превозни средства, но няма ранени“, се казва в изявлението.

Израелските военните съобщиха, че през последните няколко седмици войниците са използвали средства за разпръскване на тълпи срещу палестинци, които хвърляли експлозиви по граничната ограда с Ивицата Газа.

Миналата седмица петима палестинци бяха убити на границата от взривно устройство, детонирано случайно от демонстранти, които смятали да го използват срещу израелските сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани