Информационен център на Министерство на oтбраната

Започна водолазното учение „ТРИТОН 2023”

Започна водолазното учение „ТРИТОН 2023”

ТРИТОН 2023” се провежда за трета поредна година и е плод на доброто сътрудничество на ВМС на България и съюзниците от НАТО. Тази година то се провежда 18 до 29 септември 2023 г. в района на Военноморска база Варна и териториалните води на България.

„ТРИТОН 2023” е планирано и се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е насочено към усъвършенстване на нивото на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики, техники и процедури за действия при осветяване на подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни работи.

В учението участват военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, САЩ и Италия, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода.

„ТРИТОН 2023” се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база  Варна.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top