Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За мен е чест да бъда част от Българската армия

[post-views]
За мен е чест да бъда част от Българската армия

С интерес влизам в занятията по огнева, тактическа и строева подготовка, казва евродепутатът редник на срочна служба Андрей Новаков.

С евродепутата Андрей Новаков се свързах за малко преди вечерна проверка. Не, не съм го търсил в Брюксел, а в Шумен. Там, във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“,  редник Новаков изпълнява задълженията си в рамките на срочната служба в доброволния резерв. На 7 септември във военното учебно заведение влезе третата смяна кандитат-резервисти. 35 от тях се обучават в района във Велико Търново, а 29 – в Шумен. На 6 октомври ще положат военна клетва. Евродепутатът се включва в модула на начална военна подготовка. Обучението му ще продължи един месец. Андрей Новаков е най-младият депутат в Европейския парламент. Дипломира се в специалност „Право” в Югозападен университет „Неофит Рилски“ и паралелно с това завършва и „Публична администрация“. За него, за европейската шампионка по карате киокушин матрос Любомира Николова и този нов вид военна служба са следващите редове.

Изпълнявам конституционното си задължение

Попитах редник Новаков какви са мотивите му да се запише за срочна служба в доброволния резерв. Той беше много лаконичен: „Дълг. Това е пръв и основен мотив за мен да се запиша за начална военна подготовка. Аз изпълнявам конституционното си задължение за защита на Отечеството. Конституцията постановява, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг и чест за всеки български гражданин. Това и правя. Добивам базови умения, за да мога да съм полезен на държавата си и така, надявайки се никога да не се налага.“ Доста поучителен отговор. Как се чувствате в армейска обстановка, бе следващият ми въпрос.  Иска ми се отговорът да стигне до всички, които се колебаят да влязат, макар и за малко, в казармата: „Чувствам се здрав и силен. Режимът ми се отразява добре. В батареята изграждаме дух на другарство и колективизъм, работим в екип. С интерес влизам в занятията по огнева, тактическа и строева подготовка.“ А защо точно в Шумен? Последва отговор, който в своята същност отразява впечатленията и на други мои събеседници, които са получили обучение във факултета, наследник на Висшето артилерийско училище: „Впечатлен съм от личния състав тук. Ръководството създава оптимални условия за изграждане на всички необходими качества за един войник и офицер. Младшите командири и командирът ни на батареята са достойни български воини и се гордея, че имаме такива хора в нашите редици. Те следва да са пример за всички млади българи. Тук има традиции в армейското дело от много дълги години, а артилерията е незаменима, незаобиколима и основен елемент за отбранителна ни способност.“  И още „Избрах артилерията, ПВО и комуникационните системи защото те са в основата на добрата отбранителна способност на държавата ни и вярвам, че ще усвоя поне основните принципи, за да мога да допринеса за повишаване капацитета ни в тази посока“. „България е направила своя цивилизационен избор. Всяка заплаха към него, дори теоретична, за мен е достатъчен повод да стана част от Българската армия“, е категоричен евродепутатът редник Новаков.

Новият вид военна служба, който започна на 10 януари 2022 г., бе въведен с промяната на Закона за резерва на Въоръжените сили  от Народното събрание на 16 декември 2021 г. Аргументите бяха, че ще има все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите прогнозираха, че в рамките на следващите 10 – 15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Поради този проблем се въведе „срочна служба в доброволния резерв“. През 2022 г. 95 % от преминалите пълен срок на обучение постъпиха на военна служба. В началото на март т.г. в НВУ „В. Левски“ завърши втората група на срочна служба в доброволния резерв. На 95 български граждани са предложени длъжности за военна служба и служба в доброволния резерв.

Избрах най-добрия път към военната професия

Сред първите кандидати за срочна служба в доброволния резерв в Шумен имаше завършили специалности като „Международни икономически отношения“, „Системи за сигурност“, „Журналистика“, информационни технологии, студенти и други, казва началникът на Военното окръжие подполковник Георги Георгиев, както и шампион по карате киокушин. През януари м.г. през портала на военния факултет мина и 22-годишната Любомира Николова от гр. Нови пазар.Тя е национален и европейски шампион в категория „жени до 65 кг“ по карате киокушин. Смяташе, че опитът, който има в този спорт, й дава предимство, силно бе мотивирана и вярваше, че военната служба е нейното призвание. Имаше намерение да работи в системата на Въоръжените сили и в частност в Българската армия. Нейният брат служи във Военноморските сили, но държеше да отбележи, че сама е направила избора си. Научила е за тази възможност от експерта в офиса за военен отчет в Община Нови пазар. Намеренията на Любомира Николова се сбъднаха. Днес тя е матрос в Щаба на ВМС във Варна към Военната полиция. Вече измина една година, откакто завърши пълния курс на срочната служба в доброволния резерв, което й даде право без да се явява на конкурс да стане кадрови военнослужещ. Не се е отказала от спорта и тренира деца в родния си град. „Ако целта е да се влезе в състава на Българската армия, най-добрият начин е срочната служба в доброволния резерв“, казва тя и не спира до тук. През тази година е завършила бакалавърска степен по социална педагогика и продължава с магистратура в Шуменскияуниверситет „Епископ Константин Преславски”.

Както се казваше преди години, третата смяна кандидати за резервисти, са на два петъка служба. Има много да учат още. За решението им, обаче, да станат част от Българската армия, заслужават адмирации. Аплодисменти и за тези, които се посветиха на военната професия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани