Информационен център на Министерство на oтбраната

Камала Харис ще ръководи новата служба на Белия дом за превенция на насилието с оръжие

Камала Харис ще ръководи новата служба на Белия дом за превенция на насилието с оръжие

Президентът Джо Байдън поиска от вицепрезидентката Камала Харис да ръководи първата по рода си федерална служба за превенция на насилието с оръжие, която ще се стреми да намери начини да заобиколи бездействието на Конгреса за спиране на нарастващото насилие, предаде Асошиейтед прес.

Харис, бивш прокурор, има дългогодишен опит по въпроса и е компетентна да ръководи усилията, казаха служители на Белия дом. Добавянето на новия офис към нейното портфолио означава, че Харис е натоварена с някои от най-важните вътрешни въпроси – включително правото на глас и абортите, както и увеличаването на миграцията към САЩ.

Службата изпълнява ключово искане на активисти за безопасност на оръжията, които се обединиха като коалиция, за да подкрепят Байдън за президент през 2024 г., и е усилие на Белия дом да задържи въпроса в центъра на вниманието, докато Байдън настоява за забрана на т.н. наречено “нападателни ръжия” и работи за мобилизиране на гласоподаватели, които са от решаващо значение за неговата стратегия за преизбиране – жени от предградията, цветнокожи избиратели и по-млади избиратели.

Като цяло по-строги закони за оръжията се желаят от мнозинството от американците, независимо какви са настоящите закони за оръжията в техния щат, посочва АП. Това желание може да е свързано с възприеманото от някои американци въздействие на това какво може да означава по-малко оръжия за страната – а именно по-малко масови стрелби.

До момента тази година е имало най-малко 35 масови убийства в САЩ, оставяйки най-малко 171 мъртви, без да се включват стрелците, които са загинали, според база данни, поддържана от Асошиейтед прес и Ю Ес Ей Тудей в партньорство с Североизточния университет .

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top