Информационен център на Министерство на oтбраната

Мелони и Макрон разговаряха за миграцията

Италианският министър-председател Джорджа Мелони разговаря с френския президент Еманюел Макрон в Рим на фона на напрежението между двете страни по отношение на миграцията.

Френският лидер беше в италианската столица, за да присъства на държавното погребение на бившия президент Джорджо Наполитано, който почина в петък на 98-годишна възраст.

  • Италия се прощава с Джорджо Наполитано

Рязкото увеличаване на броя на мигрантите, които се озоваха на италианския остров Лампедуза по-рано този месец, отново разпали ожесточен дебат в ЕС за това кой поема отговорността за търсещите убежище.

Особено ожесточена беше реториката във Франция, където политическите партии в парламента на страната се карат за проектозакон, уреждащ новопристигащите.

“Не можем да оставим италианците сами”, каза Макрон в телевизионно интервю в неделя – предложение за помощ, което Мелони веднага заяви, че “приема с голям интерес”.

Двамата лидери се срещнаха за последен път в Париж през юни, а в петък и двамата трябва да присъстват на срещата на върха на средиземноморските лидери в Малта.Мелони е влизала в конфликт по въпросите на миграцията и с Германия, чийто президент Франк-Валтер Щайнмайер също беше сред присъстващите на погребението на Наполитано.

Източник: БНР

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top