Информационен център на Министерство на oтбраната

Южна Корея демонстрира военна мощ по случай Деня на въоръжените си сили

Южна Корея отбеляза 75-годишнината от създаването на въоръжените си сили с голям военен парад. Експерти коментират, че това е най-голямата демонстрация на сила от страна на Сеул за последното десетилетие.

Честванията по случай Деня на въоръжените сили в Южна Корея обикновено са скромни и дори бледнеят пред военните паради, които организира Северна Корея, коментира агенция „Ройтерс“.

Тази година обаче нещата изглеждат различно. По улиците на Сеул дефилираха хиляди военнослужещи, различни видове бронирани машини и танкове, бойни самолети, дронове и дори балистични ракети.

Според експерти провеждането на подобен парад е демонстрация на сила и то в момент, когато Южна Корея заема все по-твърда позиция спрямо комунистическия си съсед.

В речта си по случай празника президентът на страната Юн Сук-йол предупреди режимът в Пхенян да не си помисля да използва ядрени оръжия, тъй като в противен случай това ще доведе до неговия край. Държавният глава обеща още допълнителна подкрепа за южнокорейските сили и за отбранителната индустрия.

От месеци напрежението на Корейския полуостров държи опасно високи нива, заради оръжейните програми и войнствената реторика на Северна Корея, което принуди САЩ, Южна Корея и Япония да засилят военното си сътрудничество между тях.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top