Информационен център на Министерство на oтбраната

Още арести в северно Косово след кървавия сблъсък през уикенда

Дни след най-кървавия сблъск от години между етнически сърби и местни полицаи в Северно Косово, напрежението остава високо. Прокуратурата в Прищина нареди предварителен арест на още трима сръбски граждани, замесени в инцидента в Банска през уикенда, определен от официални представители на властта като терористична атака.

Срещу тримата задържани тече досъдебно производство, като се смята, че те са участвали пряко в сблъсъците между местните сърби и органите на реда в Банска, близо до главния град на Северно Косово – Митровица. Припомняме, че в схватката и последвалата окупация на нападателите в близкия манастир загина един полицай, както и трима от сръбските бойци.

Атаката се приписва на сръбска паравоенна групировка, като повечето от участниците в нея вече са успели да избягат в съседна Сърбия, посочват косовските медии и припомнят призива на правителството в Прищина към колегите си в Белград да предадат виновниците на правосъдието.

Междувременно министерството на вътрешните работи в Косово разспространи кадри с дрон от окупацията на манастира. Според кабинета нападението е водено от Милан Радоичич, многократно санкционираният от Вашингтон и тясно свързан със сръбския президент Александър Вучич, политически лидер на косовските сърби. Негови лични документи, включително разрешителни за оръжие, са открити в Банския манастир, посочват от вътрешното ведомство в Прищина.

На свой ред сърбите в Северно Косово почетоха паметта на мъжете, убити при сблъсъците, за които Белград многократно обвини косовските власти и терора, на който подлагат местното население.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top