Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия започна национално учение, симулиращо кибератака срещу държавните институции

[post-views]
Полицията обискира в Атина офисите на продавача на шпионски софтуер Predator

Кризисни екипи и властите в Германия започнаха голямо двудневно учение, симулиращо кибератака срещу правителството и администрацията, предаде ДПА.

Началото на учението под името „Люкекс’23“ бе дадено по-рано днес от Федералната служба за гражданска защита и подпомагане при бедствия и аварии (БКК), потвърди правителствен говорител.

„По брой на участниците в неего тазгодишното издание на „Люкекс“ е най-голямото досега“, каза пред ДПА ръководителят на БКК Ралф Тислер. „За пръв път в почти 20-годишната история на това учение в него участват всички федерални провинции на Германия.“

Точният сценарий на учението се пазеше в тайна до последно, за да не бъде застрашено провеждането му. Въпреки че в него участват около 60 държавни служби, компании и около 3000 души, населението е малко вероятно да забележи провеждането му.

„Люкекс“ е съкращение от немски, което означава „междурегионално и междуведомствено учение за справяне с кризи“.

При предишни издания на „Люкекс“ например беше разигран сценарий с пандемия. През ноември 2018 г. сценарият беше недостиг на природен газ в Южна Германия.

В Германия справянето с бедствия и аварии е отговорност на 16-те федерални провинции. Гражданската защита – защитата на населението при война – е от компетенциите на федералното правителство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани