Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франк Рубио подобри рекорда на САЩ за най-дълга космическа мисия на МКС

[post-views]
Франк Рубио подобри рекорда на САЩ за най-дълга космическа мисия на МКС

В района на Казахстан с капсулата “Союз” успешно се завърнаха на Земята руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, и американецът Франк Рубио, който подобри рекорда на САЩ за най-дълга космическа мисия на Международната космическа станция (МКС).

Американският астронавт Франк Рубио подобри рекорда на сънародника си Марк Ванде Хей за престой в Космоса от 355 на 371 дни.

Продължителността на престоя му е резултат на непредвиден инцидент. В края на миналата година капсулата “Союз” трябваше да вземе Рубио и двамата руски космонавти, но се оказа с пробив в радиатора.

Предполага  се, че парче космически боклук е причинило повредата, но инженерите се притесняваха, че без охлаждане електрониката на капсулата и хората могат да прегреят и корабът се върна празен, а космонавтите трябваше да  продължат престоя си на МКС.

По време на наложилият се допълнително престой на МКС Франк Рубио, който има и медицинско образование, съсредоточава вниманието си върху влиянието на гравитацията и изучаването на ефектите от дългосрочните космически мисии върху човешкото тяло.

Изследванията показват, че при продължителен  престой  в Космоса  намалява плътността на костите, а това може да се окаже проблем за бъдещи продължителни мисии, като например пилотирана мисия на НАСА до Марс.

Сега  учени и инженери търсят възможности за справяне с този проблем и насочват вниманието си към създаването на изкуствена гравитация.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани