Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жозеп Борел каза в Киев, че ЕС се подготвя за дългосрочни ангажименти в областта на сигурността

[post-views]
Според Жозеп Борел нарастващото руско влияние в Сахел изправя ЕС пред дилема

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес по време на посещението си в Киев, че Украйна се нуждае от повече военна помощ и обеща продължаващата подкрепа от страна на ЕС, предаде Ройтерс.

„Украйна се нуждае от повече ресурси и се нуждае от тях бързо“, каза той в изявление, публикувано в „Екс“ (бившия „Туитър“). Той заяви, че е обсъдил продължаването на военната помощ от страна на ЕС по време на личната си среща с министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

„Подготвяме се за дългосрочни ангажименти в подкрепа на Украйна в областта на сигурността“, допълни Борел.

Умеров, чието назначение беше одобрено от парламента на 6 септември, благодари на Борел в изявление в „Екс“ за „постоянната подкрепа“ и заяви, че срещата е „отправна точка за чудесно сътрудничество“.

Той заяви, че обсъжданията им за военната помощ на ЕС за Украйна са обхванали „артилерия и боеприпаси, противовъздушна отбрана и дългосрочна помощ, обучения и локализиране на отбранителната индустрия“ в Украйна.

Тази седмица Европейската агенция по отбраната каза в отговор на въпрос от Ройтерс, че седем страни членки на ЕС са поръчали боеприпаси чрез схема за доставка на спешно необходими артилерийски снаряди за Украйна и за попълване на изчерпаните запаси на Запада.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани