Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След атентат в сърцето на Анкара, Турция атакува кюрдските бунтовници в Ирак

[post-views]
След атентат в сърцето на Анкара, Турция атакува кюрдските бунтовници в Ирак

Турция атакува позиции на кюрдските бунтовници в Ирак. Нападенията идват броени часове след самоубийствения атентат срещу министерството на вътрешните работи в Анкара, за което отговорност пое Кюрдската работническа партия – ПКК.

Турските власти разпоредиха серия от военновъздушни удари срещу кюрдските бунтовници в Ирак. От правителството в Анкара съобщиха, че са унищожили 20 цели, а много бойци на забранената сепаратистка групировка ПКК, считана за терористична в Турция, ЕС, Великобритания и САЩ.

Поразени са пещери, складове и бункери, ползвани от сепаратистите, заявиха от турското министерство на отбраната, а кюрдски медии съобщиха, че атаката е проведена в района на Кандил в Ирак, считана за крепост и основна оперативна база на бунтовниците в Северен Ирак.

По-рано именно Кюрдската работническа партия пое отговорност за атентата в Анкара в неделя. Около 9:30 ч. сутринта член на „Батальона на безсмъртните“ се самовзриви пред сградата на Министерството на вътрешните работи на булевард „Ататюрк“ в турската столица. Втори терорист, който се опитваше да отвлече вниманието, беше неутрализиран от полицията преди да стори същото, съобщават местните медии и допълват, че двама служители на реда са ранени.

На мястото на атентата бяха намерени близо 10 кг. експлозиви, както и няколко ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие, съобщиха от вътрешното ведомство и уточниха, че сцената се е разиграла броени часове преди планираното откриващо заседание на парламента след 3-месечната лятна пауза, в което трябваше да участва и президента Реджеп Таип Ердоган.

Най-ново

Единична публикация

Избрани