Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК препоръчва държавите от ЕС да направят оценка за заплахите в областта на високите технологии

[post-views]
Посланиците на ЕС подкрепиха заделянето на печалби от руски активи за Украйна

Европейската комисия препоръча днес държавите от Европейския съюз да изготвят оценки за възможните заплахи, свързани с развитието на високите технологии. Препоръчва се да бъдат оценени заплахите при развитието на полупроводници, изкуствен интелект, квантови и биотехнологии, двигатели, суровини.

Очакваме оценките да бъдат готови до края на годината, съобщи на пресконференция зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. По нейните думи комисията ще изготви по-късно общи препоръки, но засега не се предвижда предприемането на мерки.

Технологиите са в сърцето на геополитическото съперничество, отбеляза Юрова. Ще останем предсказуем световен партньор, добави тя. По нейните думи оценката цели да се установят прекомерните зависимости на държавите от ЕС, каквито са били наблюдавани при пандемията от КОВИД-19 и в началото на руското военно нападение срещу Украйна.

В съобщение на ЕК се пояснява, че оценяваните технологии са свързани с възможността за постигането на увеличено производство или прелом в отделни области. В списъка на комисията за проверка са включени също технологии, които могат да имат двойна употреба (военна и гражданска) и технологии, които може да бъдат използвани срещу правата на гражданите.

През юни Еврокомисията призова икономическата сигурност на ЕС да бъде защитена с намаляване на зависимостите във времена на повишено геополитическо напрежение и ускорени технологични промени. Предложената стратегия предвижда оценка на опасностите по отношение на сигурността на доставките и енергетиката, на инфраструктурата, защита на технологиите, предпазване от заплахата за използване на икономическата зависимост или икономическата принуда като оръжие.

Според ЕК е необходимо да се преразгледа законодателството за проверка на преките чуждестранни инвестиции, да продължи подкрепата за разработка на нови технологии, да се прилагат цялостно правилата за контрол на износа на изделия с двойна употреба. Комисията очаква Единното звено на ЕС за оценка на разузнавателни данни да работи за откриване на възможни заплахи за икономическата сигурност на ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани