Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон: Москва използва термина „чуждестранен агент“, за да манипулира общественото мнение

[post-views]
Русия и Иран обсъдиха военното сътрудничество

Москва успява да манипулира общественото мнение, като използва обозначението „чуждестранен агент“ като всеобхватен термин, твърдят британски анализатори, предаде ДПА.

Това сочат нови проучвания на държавния център за изследване на общественото мнение, съобщи британското министерство на отбраната (МО) в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Извършеното наскоро проучване на центъра показа, че 61% от анкетираните смятат „чуждестранните агенти“ за предатели, които разпространяват лъжи за Русия.

Британското МО заяви, че мерките, разширяващи законодателството за чуждестранните агенти след инвазията, „значително стесняват информационното пространство в Русия, което прави все по-трудно изразяването на всяка гледна точка, включително и несъгласие с войната, която се отклонява от официалната линия“.

Руската съдебна система използва етикета „чуждестранен агент“ като оръжие срещу отделни лица и организации.

Веднъж обявени за чуждестранни агенти, много лица или организации се борят за съществуването си, защото в крайна сметка губят поддръжници, бизнес партньори и приходи.

Сред обявените за чуждестранни агенти са организации като независимия наблюдател на изборите „Голос“ и физически лица като носителя на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, което е показателно за начина, по който Кремъл се разправя с критиците.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани