Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания ще работи с България, Белгия и Сърбия за борба с трафика на хора, заяви премиерът Сунак

[post-views]
Великобритания ще обяви помощ за Украйна в размер на около 310 милиона долара на срещата на върха на Г-7

Британският премиер Риши Сунак ще договори днес двустранни инициативи с България, Белгия и Сърбия, целящи справяне с организираната престъпност, свързана с незаконната миграция, съобщи неговата канцелария, цитирана от Ройтерс. Споразумението с България ще предвижда обмен на информация и практическа подкрепа.

На срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, Сунак ще призове за по-координирани действия за справяне с нарастващите нива на незаконна миграция към Европа.

„Равнището на незаконната миграция към континентална Европа е най-високото от близо десетилетие насам. Хиляди хора умират в морето, подтиквани от трафиканти на хора, ситуацията е неморална и неустойчива“, се казва в изявление на Сунак преди срещата. „Не можем да позволим на престъпни банди да решават кой да пристига на европейските брегове.“

Сунак превърна спирането на мигрантите, пристигащи с малки лодки през Ламанша, в един от основните си приоритети преди изборите, които се очакват през следващата година. Досега са открити повече от 25 000 души, прекосили Ламанша тази година. Британският лидер и италианската премиерка Джорджа Мелони ще председателстват и среща на малка група с други партньори в рамките на Европейската политическа общност, за да обсъдят съвместни действия за справяне с незаконната миграция и организираната престъпност.

Инициативата на Великобритания с България ще включва обмен на информация и практическа подкрепа. Споразумението с Белгия ще предвижда използването на нови усъвършенствани технологии за откриване на хора, които да идентифицират и пресичат трафика през Белгия към Великобритания, според канцеларията на Сунак. Със Сърбия ще бъде постигнато споразумение в областта на наказателното преследване, разбиването на престъпни мрежи, обмена на разузнавателна информация и оперативното сътрудничество в областта на управлението на границите.

Европейската политическа общност, плод на идеята на френския президент Еманюел Макрон, включва повечето страни на континента, включително държави извън ЕС като Великобритания, Сърбия и Украйна, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани