Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клуб по таекуондо в НСА дава колани срещу предаване на отпадъци

[post-views]
Клуб по таекуондо в НСА дава колани срещу предаване на отпадъци

Клуб по таекуондо в НСА дава колани срещу предаване на отпадъци
Клуб по таекуондо в НСА дава колани срещу предаване на отпадъци

Клубът „Таекуондо Фитнес НСА“  се включи в проекта на Европейския съюз „Зелен колан“, който има за цел да въведе обучението за опазването на околната среда в обучението по таекуондо. Партньори в програмата са и клубове от Гърция, Унгария и Румъния.

„Освен бойци, които могат да се бият на спортното поле, таекуондо възпитава и личности. Всичко е много хубаво на думи, но как на практика трябва да възпитаваме нашите деца, дост интересен въпрос. Спортът учи на дисциплина, но ако оставим тази дисциплина в залата, практически за обществото тя няма никаква стойност. Именно за това, този проект за нас беше интересен. Това е възможност да научим децата да уважават и да пазят природата, тъй като без нея ние сме загубени. Идеята е чрез обучение в залите децата да придобият повече познание за застрашаването на околната среда и какви стъпки могат да направят за да я опазим“, сподели главен асистент Димитър Аврамов – преподавател в катедра „Борба и джудо“, сектор „Таекуондо“ в НСА.

„Така за да се явят на изпит за колан (техническа степен) децата трябва да предадат на вторични суровини отпадъци (пластмаса, хартия и др.). Различните колани имат различна квота за предаване на отпадъци,  но те ще трябва да решат и тест, в който въпросите ще са свързани с опазването на околната среда.  Ние ще подпомогнем трениращите, като ще организираме акция за почистването на даден район от София. Така самите деца ще могат да натрупат квотата, която ще им е необходима за техните колани. Кандидатите за по-високите степени, от червен колан например, ще могат те да организират подобна акция, като да изчистят училищния двор. Най-високата квота е 1 килограм отпадъци“, допълни членът на УС на Българската федерация по олимпийско таекуондо и мениджър на българския демонстративен тим по таекуондо.

Главен асистент Аврамов уточни, че проекта продължава до 31 декември тази година, а техническите степени в клуба ще се дават в началото на декември.

„Има изискване да бъде озеленен един район, за това ние ще закупим дръвчета. Ще ги раздадем да децата и ще попитаме общината къде ще можем да ги засадим“, завърши двукратният шампион на България и бивш национален състезател.

Най-ново

Единична публикация

Избрани