Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хвърлена в затвора иранска активистка получава тазгодишната Нобелова награда за мир

[post-views]
Хвърлена в затвора иранска активистка получава тазгодишната Нобелова награда за мир

Иранската журналистка и активист за правата на жените Наргес Мохамади е лауреатът на тазгодишната Нобелова награда за мир. Искрено се надяваме се, че властите в Техеран ще вземат правилно решение и тя ще бъде освободена от затвора, за да получи отличието си през декември, заявиха от Норвежкия Нобелов комитет.

 „Гласът на безгласните“ беше чут. Наргес Мохамади – виден активист за правата на човека в Иран, беше отличена с едно от най-престижните отличия в света. Тя получава Нобеловата награда за мир  заради неуморната си борба срещу потисничеството на жените от режима в Техеран, заяви председателят на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен и изрази надежда, че Мохамади ще може да присъства лично на официалната церемония през декември.

Високата оценка има огромно символно значение, особено на фона на движението в защита на жените – „Жена, свобода, живот“, което разтърсва Иран вече повече от година. Понастоящем Наргес Мохамади, лице на борбата за права на иранските жени, излежава тежка присъда в най-строго охранявания техерански затвор – Евин. Арестувана многократно през последния четвърт век, срещу нея висят и нови обвинения, а „Репортери без граници“ я определят като жертва на „истински съдебен тормоз“.

Дори зад решетките тя неуморно продължава каузата си, въпреки че плаща за това с кървави сълзи. Макар и далеч от нея, близките остават най-големите ѝ поддръжници. Това отличие бележи исторически момент в борбата за свобода на целия иранския народ, а Наргес е най-решителният човек, когото познавам, заяви съпругът ѝ, който повече от 10 години живее като бежанец във Франция, заедно с техните деца – 17-годишни близнаци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани