Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

110 години от Балканските войни

[post-views]
Преди 145 години са поставени основите на Българската армия

Държавната агенция „Архиви“ и Военноисторическият архив показват във Велико Търново изложбата „Велики дни – сломени дни“

През тази година се навършват 110 години от Балканските войни. Държавната агенция „Архиви“ и Военноисторическият архив показват във Велико Търново изложбата „Велики дни – сломени дни“. В нея близо 150 документа и снимки представят армиите и военачалниците на воюващите страни заедно с епизоди от живота на фронта. Проследява се развитието на бойните действия и приключването на войните. Зрителите ще видят снимки и от архивите на Турция, Румъния и Черна гора. Експозицията е посветена и на професионалния празник на архивите, който се отбелязва на 10 октомври.

25 фотодокументални пана са събрали вълнуващата политическа, военна, но и човешка история на Балканските войни от 1912-1913 година. Експозицията „Велики дни – сломени дни“ е представена в Регионалната библиотека „Пето Славейков“ във Велико Търново. Фокусът на изложбата е върху цялостно представяне на военните действия и всички участващи страни, а приложените пояснителни текстове я правят достъпна за широката публика, която ще може да обогати познанията си за едни от ключовите събития, определили съдбата на европейския югоизток през ХХ век, а и досега, коментира Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във Велико Търново:

„Посвещението е добре познатото ни запазване и предаване на един спомен, който смятам, че ние сме дължи да го пазим. Посветена е на 110 години от Балканските войни. В случая обвързваме и с 10 октомври, професионалният празник на архивите. Самата изложба включва и двете балкански войни. Споменът, който 110 години предаваме, считаме че този импулс трябва да продължи“.

Изложбата, подготвена от Държавната агенция „Архиви“, всеобхватно представя и двете Балкански войни във всичките им аспекти, включително и животът зад фронта като са привлечени документи и от лични фондове, предадени за съхранение във Военния архив. Показани са материали и от архивите на Турция, Черна гора и Румъния, разказва Светлин Радев:

„Самият факт, че са включени документи на чуждестранни архиви и снимки, наистина представят изложбата като една максимално пълна. Това са не само запазени български документи, включени са и доста интересни чуждестранни снимки, които също илюстрират. Така смятаме, че се дава максимално пълна представа. Имаме интересна румънска снимка, това е добре познат балкански обичай „Мечка ги гази за здраве. Което само по себе си, като има предвид, че става в контекста на военни действия, сигурно желаещите за здраве са били почти всички“.

Един от интересните документи е таен протокол, подписан от делегатите на Румъния, Сърбия, Гърция и Черна гора за гарантиране на подписания с България мирен договор в Букурещ като в случай на неспазване на поетите задължения от българската страна ще си окажат дипломатическа и военна помощ. Документът е от 30 юли по стар стил 1913 година. 

И докато историческите документи са известни, то изложбата е уникална със снимките, запечатали ежедневието на войниците, разказва директорът на Военния архив Светлин Радев:

„Виждаме български войници по време на затишие между сраженията. Единият си е полегнал, подремва на слънце, което най-вероятно е било рядкост в ежедневието им, но фотографът го е хванал – много изразителна снимка от архиви в Пловдив. Друг от войниците чете вестник, а не всички са можели да четат. Вижда се министър-председателят по това време Стоян Данев, който закусва с български военнослужещи. Една черногорска снимка край лагерния огън, даже общият план на снимката, ако не е обвързан като описание и хронология с периода на войната, не навява асоциация на война. Виждат се едни отрудени селяни, с обикновени дрехи, дори с нямали военни униформи. На много интересна снимка от архива в Кюстендил са представени сръбски войници, които се подготвят за коледните си тържества с прасенца на фона на разрушените сгради и палатки. Дори и войната не може да промени чисто човешкото лице и усещанията. Да не говорим, че тогава е имало много по-голяма връзка и по-трайна между населението и армията. Много по-често са били призовавани под различни форми на запасни сборове“.

В експозицията са представени и българските военни нововъведения, като използването на авиацията за военни цели. 

Балканските войни с жестоките си сражения и изумително себеотрицание са още едно доказателство на какво е способен българинът, когато пред него има ясна, висока и благородна цел – свободата на поробените сестри и братя в Македония и Одринска Тракия, казват историците. 

Експозицията може да бъде разгледана в регионалната библиотека във Велико Търново до 13 октомври.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани