Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ са провели „задълбочени разговори“ с Израел за военна помощ, каза източник от Белият дом

[post-views]
Байдън и Харис са обсъждали ситуацията в Близкия изток със съветниците си по националната сигурност

Съединените щати са провели вчера „задълбочени разговори“ с Израел каква военна помощ евентуално да му предоставят, заяви високопоставен представител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

Вчера палестинското движение Хамас предприе безпрецедентна атака от ивицата Газа срещу Израел.

Американската страна може да направи съответното съобщение за военна помощ още днес, каза цитираният източник от Белия дом. В същото време той направи уговорката, че ситуацията е сложна, тъй като долната камара на Конгреса е парализирана след отстраняването тази седмица на нейния председател – републиканеца Кевин Маккарти.

По-рано вчера президентът на САЩ Джо Байдън увери израелския премиер Бенямин Нетаняху в непоколебимата си подкрепа. Изявления в същия дух по време на разговори с високопоставени представители на Израел направи и държавният секретар Антъни Блинкън.

„Твърде рано е да се каже“ дали Иран е „пряко замесен“ в офанзивата, започната от Хамас срещу Израел, каза още представителят на американското президентство. Той уточни, че за момента няма „никакви индикации“ в подкрепа на тази теория.

„Вън от съмнение е“ обаче, че движението Хамас е „финансирано, оборудвано и въоръжавано“ и от Иран, допълни в същото време цитираният източник.

Антъни Блинкън е разговарял вчера по телефона с египетския министър на външните работи Самех Шукри с надеждата Египет, ключов посредник между Израел и Хамас, да допринесе за слагане на край на атаката на палестинското движение, предаде още Франс прес, като се позова на говорител на Държавния департамент на САЩ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани