Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В учебния център Чинку, централна Румъния, започва учението „Steadfast Jupiter“ 2023, в което участват над 400 военни

[post-views]
В учебния център Чинку, централна Румъния, започва учението „Steadfast Jupiter“ 2023, в което участват над 400 военни

В учебния център Чинку, централна Румъния, започва учението
Снимка: Фейсбук страница на румънското министерство на отбраната (Снимката е илюстративна)

Над 400 румънски и чуждестранни военни участват в учението „Steadfast Jupiter“ 2023 (STJU23), което ще започне с официална церемония днес в Националния център за съвместно обучение „Джетика“ в град Чинку в централния румънски окръг Брашов, съобщава Аджерпрес.

„Командването на Многонационалния корпус „Югоизток“ (HQ MNC-SE) участва в STJU23 CAX/CPX (компютърно подпомагано командно-щабно учение) с повече от 400 военнослужещи като част от структурата на силите на НАТО, за да тества способността за командване и управление в сложен сценарий, включващ всички оперативни области на съвместно ниво“, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

„Steadfast Jupiter“ се организира от Върховното командване на съюзническите сили в Европа (SHAPE) и е най-сложното CPX/CAX учение на НАТО по отношение на броя на участниците и сложността на сценария, отбелязва агенцията.

В учението участват военнослужещи от 17 съюзнически държави и повече от 20 подразделения от структурата на командването и силите на НАТО.

Съвместното обучение има за цел да повиши сплотеността и оперативната съвместимост между участващите въоръжени сили и е отлична възможност за тестване на способностите за реагиране, командване и контрол и отбранителната позиция в геополитическа среда, характеризираща се с множество заплахи, отбелязва министерството.

Многонационалният корпус „Югоизток“ (MNC-SE) е част от структурата на силите на НАТО и има мисията да осигурява командването и контрола на сухопътните операции на НАТО на ниво армейски корпус при всяка ситуация, криза или война, с цел укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Северноатлантическия алианс в Румъния и България.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани