Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Постоянният представител на САЩ в НАТО: Можем да подкрепяме и Украйна, и Израел

[post-views]
Числеността на 4-те бойни групи на източния фланг на НАТО може да варира в случай на криза

„Русия и тероризмът ще останат основни линии в работата ни“, каза Джулиан Смит

„Числеността на 4-те бойни групи, разположени на източния фланг на НАТО, може да варира в случай на криза“. Това казва в ексклузивно интервю за БНР постоянният представител на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит на въпрос как ще бъде подсилена защитата на страната ни. Припомняме, че една от тези групи е разположена в България.

Посланик Смит казва още, че страната й ще продължи да оказва оръжейна помощ на Украйна, независимо от помощта, която се налага да оказва на Израел заради събитията в региона.

Госпожо Смит, мисля, че имате новина, която да ни съобщите. Кога ще пътувате до България, къде точно, какви са причините и с кого ще разговаряте?

Много съм развълнувана да съобщя, че ще посетя София следващата седмица в четвъртък и петък, тоест ще бъде двудневна визита. Това ще ми даде добрата възможност да се срещна с висши официални лица от Министерството на външните работи, на отбраната, както и със съветници по националната сигурност.  Да се надяваме, че всичко това ще бъде възможно. Планирам и срещи с представители на гражданското общество. Преди всичко ще бъда там заради форум по сигурността, което е чудесна възможност за публично говорене, както и за разговор с по-широка публика в България за значимата работа, която тя върши като съюзник на НАТО и за да й благодаря за всичко, което прави за Украйна. Така че наистина очаквам тази визита с нетърпение, не съм била в България отдавна – от няколко години.

Визитата ви свързана ли е с последните събития в Близкия Изток и ситуацията извън региона, която става все по-сложна?

Бих казала в по-общ план, че нашите противници често се опитват да представят НАТО в негативна светлина – те дават дезинформация за това, което Алиансът прави или не или като свързано с негови работи, или със случващото се в Украйна. Аз обаче смятам, че хората в България напълно оценяват факта, че НАТО е изцяло сила на доброто. Алиансът съществува, за да отговори на цялата необходимост от колективна защита. Догодина той ще навърши 75 години и ние ще отпразнуваме тази годишнина във Вашингтон. Важно е да подчертая, че ценим приноса, който България прави за този важен съюз – тя е активна в това отношение, сяда на масата с идеи, допринася за мисиите на НАТО и за създаването на нови инструменти. Ние сме много благодарни за участието на България и нейния принос за сигурността на Алианса.

В същото време страната ни е уязвима като част от Черноморския регион. Президентът Путин обяви, че ще изгражда военноморска база в Черно море. Какъв ще бъде отговорът на Съединените щати като един от най-силните членове на НАТО?

Алиансът предприе няколко стъпки, след като Русия нахлу в Украйна миналия февруари. На първо и основно място, ние подсилихме източния фланг. Какво означава това от практическа гледна точка? Означава, че Съединените щати и много страни от Западна Европа преместиха силите си в Източна. По-точно, създадохме 4 нови мултинационални бойни групи, едната от които е в България. Ние високо ценим факта, че неин домакин е България. Числеността на тези бойни групи от 8-те мултинационални батальона може да варира в случай на криза. Така че НАТО се завърна към основната си мисия на колективна отбрана – организацията прави конкретни стъпки за повишаване и укрепване на източния фланг. В същото време, всички ние индивидуално подкрепяме усилията на Украйна да защити територията си и да изтласка Русия от земята си.

Със събитията в Израел обаче ситуацията става още по-сложна. Вероятно сте запозната, че през юли 2012-та година имаше терористичен акт на летище Бургас срещу граждани на страната. Наистина, зад него се предполага, че стои „Хизбулла“, а не „Хамас“, но все пак ще бъдат ли предприети мерки от страна на НАТО и по-конкретно на Съединените щати, за да се избегнат такива случаи?

Първо, бих казала, че събитията в Израел дори не могат да се изразят с думи. Това е невероятна трагедия, ние оставаме солидарни с народа на Израел, вярваме твърдо, че страната има пълното право да се защити и осъждаме тези нападения над гражданите й. По-общо казано, в рамките на Алианса, ние задействахме миналата година това, което се нарича „Стратегическа концепция“ – документ, който дава насоките. В него казваме, че основната задача на Алианса е да се изправи срещу две основни заплахи. Първата е Русия и това, което тя прави, за да подкопае единството и солидарността на Алианса и която сега напада партньор на НАТО в лицето на Украйна. Втората заплаха е тероризмът. Алиансът се фокусира върху нея от над 2 десетилетия, ние развихме набор от инструменти, за да направим колективните си действия по-силни по отношение на отговора ни на тероризма, споделяме разузнавателна информация помежду си, както и полезни познания как да се справим с това, как да преследваме терористични групировки и най-вече как да сдържаме и предотвратяваме терористични атаки. Така че тези две заплахи – Русия и тероризмът, ще останат основни линии в работата ни тук. Освен това, за първи път в историята на НАТО, добавихме и предизвикателството, идващо от Китай също в „Стратегическата концепция“.

Съединените щати са ангажиран съюзник на Израел, но и на Украйна. Дали ще успеят да останат такъв и на двете страни предвид факта, че развиващите се събития са еднакво тежки и изискват сериозна оръжейна помощ?

Израел е партньор от дълго време и ключов приоритет по отношение на помощта на Съединените щати от много, много десетилетия. Ние имаме непоколебим ангажимент към сигурността на Израел и нищо няма да промени това. Предприемаме незабавни стъпки за сдържане – изпратихме авиационна ударна група със самолетоносача „Джерълд Форд“ близо до Израел. Ще се фокусираме и върху допълнителни действия, които можем да предприемем в подкрепа на страната през следващите дни и седмици. Но сте права, че Съединените щати активно подкрепят усилията на Украйна да защити територията си от непредизвиканата руска агресия и президентът остава ангажиран да продължи да подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо. Нашата оценка показва, че можем да продължим да правим и двете, тоест да подкрепяме и Украйна, и Израел в рамките на тези трагични събития. Очакваме много от нашите партньори и съюзници да направят същото. Така че на този етап не очаквам някакви особени предизвикателства към ангажиментите ни и към Украйна, и към Израел.

Смятате ли, че зад събитията в Израел по някакъв начин стои президентът Путин? Като че ли те се развиват в негов интерес…

Нищо специално не мога да кажа днес, освен това, че Русия много пъти намира начини или се опитва да ги търси, за да раздели нашата западна солидарност, като се намесва на места, където да създава стратегически дилеми за нас. Например, използването на силите на „Вагнер“ в Африка или Близкия Изток. Обикновено там, където се появят, както отбеляза секретарят Блинкън, те често сеят смърт и разруха. Така че те могат да бъдат дестабилизиращи сили – Русия или нейните проксита на много места по света. Съюзниците наблюдават това много внимателно и ние търсим начини да изложим на показ тези усилия. Например, преди Русия да нахлуе в Украйна, Съединените щати споделяха впечатляващо количество разузнавателна информация, за да помогнат на нашите партньори и съюзници да разберат какво Русия възнамерява да прави, дори още преди да го е направила. Ние се стремим да покажем опитите й да използва хибридни атаки или, както е случаят с Украйна, действително да нападне друга страна. Това е добър пример как НАТО може да служи за платформа, чрез която всички от нас могат да споделят разузнавателни данни, опит и да работим заедно, за да възпрепятстваме руснаците, преди да са успели в част от усилията си да ни разделят.

Как разчитате планираната визита на палестинския президент Махмуд Абас в Москва?

Нямам специален коментар точно за тази среща. Но е ясно, че ние много внимателно и изключително подробно наблюдаваме всяка визита на високо равнище в Москва и винаги се интересуваме дали се постигат целите й. Такъв пример е срещата на върха на Африка, която също наблюдавахме много внимателно. Тогава президентът Путин покани всички африкански лидери – около 40 на брой. В крайна сметка обаче дойдоха само една шепа – около 17 и тяхното послание до президента Путин беше много кратко – че трябва да се върне в Черноморската зърнена сделка. Така че ние проявяваме интерес, когато Путин кани световни лидери в Москва както от дневния ред, така и от придружаващите действия. Отблизо наблюдавахме и срещата между него и китайския президент Си Цзинпин в Русия заради развиващите се и задълбочаващи се отношения.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани