Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел продължава въздушните си удари по Газа; въоръженото крило на Хамас заяви, че все още се сражава извън границите на анклава

[post-views]
Ракети бяха изстреляни от територията на Сирия срещу израелски позиции на Голанските възвишения

Израел тази нощ продължи да бомбардира ивицата Газа, а американският президент Джо Байдън осъди изненадващата атака на палестинската ислямистка групировка „Хамас“, определяйки я като „чисто зло“, и отправи предупреждение, очевидно насочено към иранските поддръжници на палестинското движение, предаде Ройтерс.

Броят на израелците, убити при нападението на „Хамас“ в събота, достигна 1200, а ранените са над 2700, заяви израелската армия.

Бригадите „Изедин ал Касам“ – въоръженото крило на „Хамас“, днес заявиха, че продължават бойните си действия в Израел. Същевременно голямо количество израелски танкове и бронирани машини се струпаха северно от Газа.

При израелските наказателните удари срещу блокирания анклав са убити 1055 души, а ранените са 5184, заявиха палестински официални лица.

Палестинският Червен кръст съобщи, че израелски изтребители са бомбардирали централата на хуманитарната организация в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

Има информация за трима убити палестински медици, допълва Червеният кръст, цитиран от Ройтерс.

Израел се зарече, че бързо ще предприеме наказателни мерки във връзка с най-смъртоносната палестинска атака в историята.

Израелската армия каза, че тази нощ десетки изтребители са поразили повече от 200 обекта в квартал на град Газа, откъдето „Хамас“ са извършвали нападения.

„Хамас“ искаше промяна и ще я получи. Газа няма да остане същата“, предупреди министърът на отбраната Йоав Галант пред военнослужещи, разположени в близост до граничната ограда между Израел и ивицата Газа. „Започнахме офанзива по въздух, а по-късно ще предприемем и нападение по суша“, допълни Галант. 

Израел постави Газа под „пълна обсада“, като спря доставките на храни и гориво в населения с 2,3 милиона души анклав. Много от жителите му живеят в нищета и са зависими от хуманитарни помощи.

Медия на „Хамас“ днес съобщи, че в Газа вече няма електричество, след като единствената електроцентрала е спряла работа.

Издирването на затрупани под отломките тела продължава, като към претоварените спасителни екипи се присъединиха още хора.

„Спях, докато в един момент къщата се сгромоляса върху мен“, разказа разплакан мъж, докато се изкачваше по стълбището на жилище, ударено от ракета, за да търси оцелели.

Израелската армия пък заяви, че силите ѝ са убили най-малко 1000 въоръжени палестинци, проникнали в Газа.

Десетки израелци и чужденци от различни държави бяха взети за заложници.

И двете враждуващи страни казват, че сред убитите и ранените има много жени и деца.

Израел разпореди от неделя учебният процес в училищата да продължи дистанционно. Освен това процедурата по издаване на огнестрелни оръжия бе укорена, тъй като се очакват сблъсъци между евреи и арабското малцинство на фона на призивите за повече протести в подкрепа на палестинците в Газа. 

Още един знак за разрастването на кризата са израелските бомбардировки над градове в Южен Ливан, след като подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“ предприе ракетна атака срещу Израел.

Вчера имаше обстрел от територията на Сирия, като Израел заяви, че разследва случая.

Предприемането на сухопътна офанзива носи рискове за Израел, особено що се отнася до заложниците, държани в плен в гъстонаселената тясна ивица Газа, която е контролирана от „Хамас“, отбелязва Ройтерс. Ислямистите заплашиха да екзекутират по един заложник за всяко разрушено жилище след израелски обстрел, извършен без предупреждение.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани