Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди доказателства са събрани срещу Русия за агресията ѝ в Украйна, каза шефът на Евроюст

[post-views]
ЕК предлага Евроюст да събира доказателства за военни престъпления в Украйна

Международен екип от прокурори, които работят за това да бъдат подведени под съдебна отговорност висши руски представители за нахлуването в Украйна, вече е събрал хиляди доказателства. Това заяви вчера ръководителят на Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) в интервю за Франс прес.

Прокурорите пресяват записи от телефонни подслушвания, видеа, сателитни снимки и свидетелски показания. „Говорим за безпрецедентно количество доказателства“, каза Ладислав Хамран в интервюто, проведено в централата на агенцията. „Още материали пристигат в Евроюст от различни страни… Накрая ще говорим за стотици хиляди доказателства“, допълни той.

Европейската правосъдна агенция координира своеобразна прокуратура, съставена от представители на няколко европейски страни, на САЩ и на Международния наказателен съд (МНС), които работят заедно в опит да осъдят руските ръководители за инвазията. Създаден преди едва 3 месеца, Международният център за преследване на престъплението агресия събира доказателства, които да могат да бъдат използвани от бъдещ трибунал.

Работата на този екип е историческа, тъй като е първият, който събира доказателства още преди войната да е приключила, но и първият, работещ с толкова голям обем дигитални материали. „Получаваме записи от телефонни подслушвания, получаваме заснети от въздуха кадри, включително сателитни снимки и снимки от дронове. Събираме видеа, снимки и триизмерни сканирания, документиращи до каква степен са пострадали различни сгради, как са били унищожени“, обясни Хамран.

Има все повече призиви за създаване на специален трибунал, тъй като МНС има юрисдикция само за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна. През март съдът, който също е базиран в Хага, издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаемата депортация на украински деца.

Хамран заяви, че неговата агенция не участва в „политически дискусии“ и че нейният приоритет е да гарантира, че е налице солидно досие на английски и украински език, което може да бъде използвано от всеки бъдещ трибунал.

Терминът „агресия“ в международното право е престъпление, извършено от човек, който е в позиция, позволяваща му ефективно да „контролира“ или „ръководи политическите или военните действия на една държава“, която нахлува в друга държава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани