Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Непознатата красота на Саранда в Албания

[post-views]
Непознатата красота на Саранда в Албания

Вяра ЙОВЕВА

Саранда е един от най-красивите градове на албанската Ривиера – където синьото на водата е нереално, лазурно.

Тук юли и август са най-оживените месеци. За щастие в Саранда има много плажни алтернативи – неслучайно Албания се смята за една от най-добрите летни дестинации в Европа, що се отнася до комбинацията цена–качество.

Започнете с разходка по крайбрежния булевард „Хасан Тахасини”, а ако слънцето ви дойде в повече, придърпайте стол в някое от крайбрежните заведения и се отпуснете с късно кафе или запотена чаша с коктейл. След това добро начало имате избор от забавления, плажове, забележителности и морска храна, която е еднакво вкусна както в лъскавите ресторанти, така и в плажните капанчета.

Саранда в превод означава „Четирийсет мъченици”, а името идва от едноименния манастир от XV век, който се намира на хълм над града. Макар днес от него да са останали само руини, си заслужава да се разходите до тях – ако не за друго, то поне за страхотната панорама, която се разкрива към Саранда.

Само десетина километра ви делят от един от най-красивите плажове на Албания – залив с три малки островчета, до които можете да стигнете с лодка или с плуване, плажаът Ксамил.

Огледалният плаж (Паскира) пък се намира на около 5 км от града и дори в най-пиковия сезон трудно може да се нарече претъпкан. Не забравяйте да вземете шнорхела – водата е с идеална видимост. Тук има и приятен ресторант с морски дарове и риба.

Замъкът Лекурс (Kajala e Lëkurësit) е разположен на едноименния хълм, точно зад Саранда, с прекрасен изглед към залива, което го прави най-популярната и емблематичната гледка на града. Замъкът е построен от султан Сюлейман през XVI век. През лятото се ползва и като сцена за концерти.

Изворът без дъно „Синьото око” е един от 18-те извора, даващи началото на р. Бистрица. А недалеч е и Гирокастра – столица на Албанският Епир, град-музей от листата на Юнеско.

Най-ново

Единична публикация

Избрани