Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият германски ХУСАР в небето

[post-views]
Новият германски ХУСАР в небето

На 28 септември 2023 г. германските въоръжени сили в лицето на  Германската федерална служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация на Бундесвера, сключиха договор с Rheinmetall за доставка на нов въздушен разузнавателен дрон LUNA NG.

LUNA NG, германски акроним, означаващ „въздушно безпилотно разузнавателно оборудване с малък обсег от следващо поколение“, ще носи името ХУСАР. С договора на стойност около 200 млн. евро без ДДС бяха поръчани общо 12 серийни системи, както и една система от първоначалното производство. Първата серийна система трябва да бъде доставена през второто тримесечие на 2025 г. Договорът покрива и резервни части, поддръжка и обучение.

ХУСАР, както подсказва името, ще е част от разузнавателните подразделения на германските СВ, а също и в артилерията. ХУСАР означава „високо ефективна безпилотна система за разузнаване със среден обсег“. Всяка система се състои от 5 разузнавателни дрона, 2 наземни системи за управление, 2 антенни мачти, ремонтна работилница и 3 транспортни платформи.

EMT Penzberg Luna NG, ILA Berlin Airshow 2022

Опитът от войната в Украйна показа решаващото значение на оперативното разузнаване в реално време. LUNA NG, разработен с тази цел, е една от най-новите в света системи за безпилотно авиационно разузнаване, класификация и разпознаване на обекти в реално време.

Със своя аеродинамичен, ултралек, високостабилен дизайн LUNA NG дава възможност за подкачване на различни тактически полезни товари.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани