Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново цифрово поколение на противокорабна ракета „Екзосе”

[post-views]
Ново цифрово поколение на противокорабна ракета „Екзосе”

На 20 септември 2023 г. френските ВМС осъществиха успешно изстрелване на най-новото поколение противокорабна ракета (ПКР) MBDA „Екзосе” MM40 B3c от борда на многофункционалната фрегата D656 Alsace (тип FREMM DA) край брега на полигона Ил дьо Леван.

Exocet MM40 B3c е най-новото поколение от фамилията ПКР Exocet на MBDA. Предназчена е за интегриране в голямо разнообразие от платформи – надводни кораби, подводници, реактивни самолети, вертолети и брегови батареи. Досегашните варианти на ПКР „Екзосе” са на въоръжение в десетки ВМС по света.

„Екзосе” MM40 B3c е отговорът на MBDA на новите конфликти с висока интензивност и със сложни среди на РЕБ. Ракетата е тип „стреляй  и забрави”, като може да се използва както в крайбрежни води и в открития океан, така и срещу брегови цели. Оптимизирана е за маневриране с високо претоварване; има намалена ИЧ и радарен силует. Задвижването е с ракетен ускорител и подобрен турбореактивен двигател за по-голяма оперативна гъвкавост. Има възможност за 3D навигация със завойни точки, базирана на хибриден INS/GPS пакет и радарен висотомер. Финалното насочване е усъвършенствано, като е базирано на активна кохерентна радиочестотна глава за самонасочване, работеща в J обхвата. Най-важното предимство на кохерентната радарна обработка е способността да се различават относително малки разлики в скоростта на целите чрез малки разлики във фазата на радиовълните. Тя дава доплерова разделителна способност и осигурява по-малко смущения на сигнала в сравнение с некохерентната обработка. Ракетата има модели на търсене, позволяващи автономно засичане на движещи се цели в сложни оперативни сценарии, дори на голямо разстояние. „Екзосе” MM40 B3c е с адаптивен „бръснещ” полет. Осколъчно-фугасната бойна част e с ударен или дистанционен взривател и предварително фрагментирани елементи. Ракетата може да атакува целта от различни посоки на много малка височина с възможност за залпово поразяване с няколко ракети.

Основни тактико-технически характеристики:

Маса: 780 кг

Дължина: 6 м

Диаметър: 0,348 м

Разпереност: 1,35 м

Маса бойна част: 165 кг

Макс. скорост: 1,148 км/ч (Мах 0,93)

Оперативна далечина на полета: 200 км

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани