Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция и ЕС имат нужда от по-добър контрол на границите, заяви шведският премиер след атентата в Брюксел

[post-views]
Швеция ще осъществи плана за изпращане на свои войски в Латвия като част от силите на НАТО

Швеция и Европейският съюз имат нужда от по-добър контрол на границите, а страната трябва да подобри сигурността си, заяви шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

„Разбирам, че много шведи са уплашени и ядосани“, каза премиерът Кристершон след убийството на двама шведи в Брюксел. „Сега е моментът да подобрим сигурността, не можем да бъдем наивни“, добави той.

След нападението в Брюксел шведското контраразузнаване СЕПО запази непроменена оценката си за заплахите за сигурността на страната. Заплахите се промениха и опасността от нападения, извършени от ислямски екстремисти, нарасна, подчертава службата, която отговаря и за борбата с тероризма.

„Ситуацията е сериозна и СЕПО смята, че тя ще остане такава за един по-продължителен период“, се казва в изявлението.

Швеция повиши равнището си на готовност за потенциален терористичен атентат до втората най-висока степен, след като в страната беше изгорено копие на Корана и бяха извършени други прояви, засягащи свещената книга на исляма. Те предизвикаха възмущението на мюсюлмани по цял свят, а джихадисти отправиха заплахи.

СЕПО поддържа тесни контакти с белгийските власти и им помага в работата им, заяви ръководителката на контраразузнаването Карлоте фон Есен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани