Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предлага държавите в ЕС да бъдат длъжни да връщат мигранти, когато създават заплаха за сигурността

[post-views]
ЕК: Онези, които помагат на Русия във войната срещу Украйна, ще понесат последствия

Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да бъдат задължени да връщат мигрантите, които създават заплаха за сигурността. Предложенията включват и промени в правилата за отнемането на визи за пътуване до ЕС.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас поясни на пресконференция, че законодателните промени са подготвяни отдавна и нямат пряка връзка с последните събития в Израел, Газа, Франция и Белгия. Той добави, че днес ще изпрати писмо до държавите в ЕС, в което ще посочи как да се подобри приложението на съществуващите правила в областта на сигурността.

По неговите думи предлаганите промени включват също ограничения за употребата на дронове, които все по-често се използват за престъпна дейност и тероризъм. Схинас добави, че комисията предлага държавите от ЕС да могат да разполагат с повече основания да отнемат визи в случаи на злоупотреба.

Терористичната заплаха в ЕС е висока и може допълнително да се повиши, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Виждаме все повече нападения на „самотни вълци“. Нараства заплахата от радикализация онлайн. Трябва да бъдем много внимателни, още повече, че събитията в Израел и Газа може да доведат до допълнителна радикализация в ЕС, предупреди тя.

По нейните думи миналата година в ЕС са получени 150 хиляди молби за закрила от мигранти, пристигнали от държави, от които се пътува без виза. Държави с безвизов режим с ЕС евтино продават визи на хора, които представляват заплаха за сигурността на ЕС, заяви Йохансон.

Действащото законодателство предвижда държавите в ЕС да преценяват кога да прилагат доброволно връщане на незаконно пребиваващи мигранти и кога да прибягват до принудителни стъпки, отбеляза тя. По нейните думи тази година броят на връщанията се е повишил с 20 на сто. Годишно в ЕС се издават около 400 хиляди решения за връщане, тази година са били върнати около 65 хиляди мигранти, уточни еврокомисарят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани