Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморският музей отбеляза двоен юбилей

[post-views]
Военноморският музей отбеляза двоен юбилей

С откриването на изложбата „Морето – вечният сюжет“ и празничен концерт на Представителния духов оркестър на ВМС Военноморският музей отбеляза своя двоен юбилей – 140 години от създаването на първата му експозиция в Дунавската флотилия и 100 години от установяването му във Варна.

„Тази година Военноморският музей отбелязва две юбилейни годишнини, които ни връщат там, откъдето започва всичко. За първи път България има свой морски музей със сбирката, създадена през 1883 г., и с първата експозиция, открита за обществеността във Варна през 1923 г.” Това каза в своето слово директорът на Военноморския музей (ВММ) д-р Мариана Кръстева.
Директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ), чийто филиал е Военноморският музей, доц. д-р Соня Пенкова приветства гостите и подчерта, че в своя път Военноморският музей се е превърнал в увлекателен разказвач на морската история и пазител на паметта на хората, посветили живота си на морето. „Много лесно е да бъдеш морски музей в традиционно морска държава, трудно е да бъдеш такъв в държава, която неведнъж в историята си се е колебаела дали да бъде, или не истинска морска нация, част от европейската и световната морска общност. Едва ли си даваме сметка колко трудно е да се работи с тези исторически напластявания. За това се изискват професионализъм, постоянство и устойчивост, които колегите от Военноморския музей притежават. Днес ВММ е част от голямото и сплотено семейство на НВИМ“ – подчерта тя.

В своето приветствие командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов изтъкна факта, че само 4 години след създаването на флота българските офицери са помислили как историята му да бъде съхранена и че това говори за тяхната далновидност. „За нас Военноморският музей е нашият музей, той е част от нашия живот. Затова ние винаги ще радеем и ще се грижим за него“, заяви той.

Благодарение на труда и старанието на военнослужещите от Инженерно-сапьорната рота към ВМС и Хидрографската служба в навечерието на празничния ден част от експонатите във външната експозиция на Военноморския музей бяха почистени от ръжда и пребоядисани. (БА)

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова поздрави колегите от Военноморския музей за професионализма, постоянството и устойчивостта, които проявяват в своята дейност
Фото ВММ

Най-ново

Единична публикация

Избрани