Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристершон приветства турския протокол за членство на Швеция в НАТО, а Столтенберг се надява, че страната ще се присъедини към алианса през ноември

[post-views]
Швеция ще изпрати войски в Латвия, въпреки че все още не е член на НАТО

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви, че е удовлетворен от факта, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл в турския парламент за ратификация законопроект, одобряващ кандидатурата на скандинавската страна за членство в НАТО, предаде Ройтерс.

Миналата година Швеция подаде молба за присъединяване към отбранителния алианс, но Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата й.

Швеция може официално да бъде приета в НАТО още през следващия месец. В писмо до настоящите членове на алианса генералния секретар Йенс Столтенберг посочи като целева дата срещата на министрите на външните работи на 28 и 29 ноември, потвърдиха няколко дипломати пред ДПА в Брюксел.

Първоначално Стокхолм се надяваше да се присъедини към НАТО още през лятото на миналата година. До началото на тази седмица обаче приемането на страната беше блокирано от турския президент. Той обвини Швеция в липса на ангажираност в борбата с „терористични организации“ като Кюрдската работническа партия (ПКК). Въпреки това, след редица отстъпки от страна на Стокхолм, вчера Ердоган обяви, че ще позволи на турския парламент да ратифицира т. нар. протокол за присъединяване.

Съгласно процедурата документът първоначално ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще бъде внесен за гласуване от целия парламент.

За да бъде официално приета в НАТО обаче, Швеция се нуждае от одобрението и от страна на Унгария, отбелязва ДПА.

Швеция, заедно с Финландия, реши да подаде молба за членство в отбранителния алианс след дълъг период на военен неутралитет в отговор на пълномащабната руска инвазия в Украйна в началото на миналата година.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани