Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски заяви, че Украйна ще отвърне, ако Русия предприеме нови въздушни удари тази зима

[post-views]
Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще отвърне на удара на Русия тази зима и няма да бъде само в отбранителна позиция, ако Москва предприеме въздушна атака, целяща да парализира националната енергийна мрежа, предаде Ройтерс.

Украйна се опасява, че Русия планира да бомбардира ключова енергийна инфраструктура за да деморализира населението. Милиони украинци бяха изправени пред прекъсвания на електрозахранването миналата зима, тъй като Русия атакува енергийни съоръжения с ракети и безпилотни летателни апарати.

„Подготвяме се терористите да нанесат удари по енергийната инфраструктура. Тази година не само ще се защитаваме, но и ще отговорим“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Русия, която определи енергийната инфраструктура като легитимна цел, нанасяше редовни въздушни удари на далечни разстояния миналата зима, използвайки стратегически бомбардировачи и военни кораби, за да изстрелва крилати ракети от стотици километри. Украйна до голяма степен не беше в състояние да отговори.

Въпреки че все още не разполага с оръжия с далечен обсег на действие, оттогава тя увеличи значително възможностите си, като произведе безпилотни самолети и се сдоби със западни оръжия като крилати ракети „Storm Shadow“ и балистични ракети с голям обсег на действие, известни като ATACMS.

През последните месеци Украйна нанесе удари по полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. Киев също така използва морски безпилотни летателни апарати, заредени с експлозиви, за да атакуват руски военни кораби.

Руски власти обвиниха Украйна миналия месец в нападения срещу електрическа подстанция и други енергийни обекти, което доведе до прекъсване на електрозахранването в западните руски региони, граничещи с Украйна.

Миналата седмица Украйна съобщи, че е използвала доставените от САЩ ракети ATACMS, като е нанесла сериозни щети на две летища в окупираните от Русия райони.

В изявлението си Зеленски подчерта, че действията на Кремъл показват, че той е осъзнал подобрената готовност на Украйна да отговори на руските удари.

„Врагът разбира това добре. Като начало те предислоцираха флота си от Крим, а сега преместват авиацията си по-далеч от нашите граници“, написа още украинският държавен глава.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани