Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ не искат война с Иран, но ще се защитават, ако бъдат нападнати, заяви Блинкън

[post-views]
САЩ предупредиха, че Северна Корея може да извърши съвсем скоро своя първи ядрен опит от 2017 г. насам

Съединените щати информираха вчера ООН, че не искат конфликт с Иран, но американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Вашингтон ще действат бързо и решително, ако Иран или поддържани от Техеран сили атакуват американски войници, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това в Съвета за сигурност на ООН, на фона на опасенията на международната общност, че конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, което се ползва с подкрепата на Иран, може да прерасне в по-голяма война, в която да бъде въвлечено например ливанското шиитско движение „Хизбула“, което също е подкрепяно от Техеран.

„САЩ не се стремят към конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Ако Иран или подкрепяни от него сили обаче, независимо от мястото, нападнат американски военнослужещи, не се заблуждавайте: ще защитим хората си и сигурността си – бързо и решително.“

Американските въоръжени сили предприемат нови мерки за защита на войниците си в Близкия изток поради опасенията, че може да има нападения срещу тях от групировки, подкрепяни от Иран, съобщават официални лица на Ройтерс. Вашингтон например изпрати в региона изтребители и военни кораби, включително два самолетоносача, за да се опита да възпре Иран и подкрепяните от него сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани