Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Актуализация на Плана за развитие на Въоръжените сили на България до 2026 г. предлага Министерството на отбраната

[post-views]
Одобрен е доклад за наличието на основен интерес във връзка с реализация на услуга за превоз на отбранителни продукти

Актуализация на Плана за развитие на въоръжените сили на България до 2026 г. предлага Министерството на отбраната (МО).

С Плана се определят функционалната и организационната структура, органите за управление, подчинеността, числеността, дислокацията, въоръжението, техниката и материалните ресурси на структурите на въоръжените сили. Съгласно План 2026, на две години (в началото на 2023 г. и 2025 г.) е определено да се извършва преглед за неговото изпълнение, като в зависимост от неговата реализация се оценява необходимостта от неговата актуализация през втория и съответно третия етап.

Основните предложения са насочени към оптимизиране на структурите на въоръжените сили заради очакваната доставка на първите изтребители F-16 Block 70 през 2025 година. Предлага се реорганизиране с увеличение на числеността на въоръжените сили, свързано с преодоляване на дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване и неговото обслужване на военния научноизследователски кораб, както и нарастващия контрол по отношение на водачите на моторни превозни средства (МПС) и значително увеличаване на изследванията от Военномедицинската академия (ВМА) на кръвни проби за установяване на концентрацията на алкохол и наркотични вещества. В разпределението на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили промените са свързани с повишаване подготовката на курсантите чрез прехвърляне на въздухоплавателни средства от Военновъздушните сили (ВВС) на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.

Организационната структура на Въоръжените сили

Предложението е насочено към оптимизиране на структурите чрез извършване на организационно-щатни промени през 2023 г., предвид очакваната доставка на първите самолети F-16 Block 70 през 2025 г. и формирането на единна структура за защита на силите и сигурност, посредством обособяването на ескадрила за защита на силите, както и адаптиране на командването и управлението в Командването за логистична поддръжка и усъвършенстване на логистичното осигуряване, насочени към осигуряване изпълнението на ангажиментите на МО по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) и Многонационалната инициативата за съхранение на боеприпаси.

В числеността на Въоръжените сили

Предлага се реорганизиране с увеличение на числеността на Въоръжените сили, свързано с преодоляване на дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване и неговото обслужване на военния научноизследователски кораб, както и нарастващия контрол по отношение на водачите на МПС и значително увеличаване на изследванията от ВМА на кръвни проби за установяване на концентрацията на алкохол и наркотични вещества. Също така и създаване на отделение по ортопедия и травматология в състава на МБАЛ-Сливен за осъществяване на максимално бърза и адекватна медицинска грижа на военнослужещите.

В двете специализирани лаборатории на ВМА – в София и Варна, се извършват над 85% от всички изследвания в страната за 2022 година.

В разпределение на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили

Промените са свързани също с повишаване подготовката на курсантите чрез прехвърляне на въздухоплавателни средства от ВВС на ВВВУ „Г. Бенковски“ и актуализиране на Плана във връзка с настъпилите изменения в разпределението на основното въоръжение и бойна техника във Въоръжените сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани