Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел проведе първите „насочени операции“ с танкове в Ивицата Газа

[post-views]
Според Израел войната в Газа далеч не е свършила след частичното изтегляне на израелските сили от южната част на ивицата

Израелската армия обяви, че е провела първите „насочени операции“ с танкове в Ивицата Газа срещу ислямистите от Хамас. Военните съобщава, че рейдовете са подготовка за предстоящата мащабна сухопътна операция, която по думите на премиера Бенямин Нетаняху може да започне всеки един момент. В същото време ООН предупреди, че повечето болници в Газа са минали на извънреден режим на работа, заради недостига на гориво.

През изминалата нощ Израелските сили за отбрана проведоха насочени операции в Газа с танкове, при които бяха унищожени голям брой терористични клетки, инфраструктура и пунктове за изстрелването на противотанкови ракети, посочват от израелската армия. От там допълват, че цел на операциите е да се подготви бойното поле, като частите участвали в рейдовете са се върнали на израелска територия.

Припомням, че миналата седмица Израел нареди на над 1 милион палестинци живеещи в северна част на Ивицата Газа да се евакуират на юг за тяхна безопасност, за да сведат до минимум цивилните жертви при предстоящата офанзива.

На фона на неизбежната израелска сухопътна операция от ООН предупреди, че във всеки един момент болници в Газа ще останат без електричество и вече приемат единствено спешните случаи.

В същото време продължават международните дипломатически усилия за ускоряването на хуманитарната помощ за цивилните в Газа останали в плен на подновената война между Израел и Хамас.

По-късно през деня се очаква европейските лидерите да излязат с обща позиция, в която да подкрепят обявяването на „хуманитарна пауза“, което да позволи разпределянето на помощите за бедстващото население. Освен призиви към Израел да вдигне части наложената блокада над Газа, през деня СЗО призова Хамас да освободи всички заложници.

На този етап обаче светът остава разделен за случващото в Близкия изток, след като късно снощи съвета за сигурност на ООН не успя да излезе с обща декларация по въпроса.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани