Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов израелски рейд в Газа – хуманитарната ситуация в анклава се влошава

[post-views]
100 дни след началото на войната: Хамас обстрелва Израел, съдбата на заложниците е неясна

Израелската армия продължава с „насочените операции“ срещу цели на ислямистите от Хамас в Ивицата Газа. По данни на военните при последните рейдове е елиминиран командир на терористичната организация, който е сред организаторите на смъртоносната атака срещу Израел в началото на месеца.

Наред с рейдове по граничните райони с Ивицата Газа, израелските военновъздушни сили продължават с масираните въздушни удари срещу палестинския анклав. През последните 24 часа Израелските сили за отбрана проведоха насочени операции в централната част на Ивицата Газа.

Сухопътни сили подкрепяни от изтребители и дронове унищожиха пунктове за изстрелването на противотанкови ракети, военни и командни центрове, какато и голям брой бойци на Хамас, става ясно от сутрешната сводка на израелското командване.

С наближаването на деня „Х“ на подготвяната от Израел сухопътна операцията срещу Хамас, продължава да се разраства и хуманитарната криза в  Ивицата Газа.

През деня заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че темповете и размерите, с които помощите за хората в палестинския анклав пристигат, остават твърде незадоволителни.

Във вторник Световната здравна организацията предупреди, че повечето  болници в Газа ще останат без електричество, което допълнително ще увеличи страданието на хората.

Припомням, че в отговор на кървите терористични нападения в началото на месеца, при които бяха убити 1400 израелски войници, а други 226 взети за заложници Израел наложи пълна блокада на Ивицата, и спря редовните доставки на вода, храна и горива. И докато международната общност признава правото на Тел Авив да се отбранява, продължава да настоява за временно прекратяване на военните действия. По-късно през деня се очаква Съветът за Сигурност да направи и нов опит да гласува резолюция, с която да призове за незабавно примирие, което обаче е малко вероятно заради съществуващите различния.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани