Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия няма да се откаже от опитите си да превземе Авдеевка

[post-views]
Помощта на САЩ за Украйна е „спряна“, съобщи Белият дом

Руската армия търпи тежки загуби в опит да пробие фронта при  украинския град Авдеевка. Тази оценка даде съветникът по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби по време на брифинг с журналисти. Той посочи, че САЩ имат сведения, че руското командване е разположило наказателни отряди, които екзекутират войници, защото отказват да воюват.

Фронтът при град Авдеевка е новата „месомелачка“ в продължаваща от повече от 600 дни война в Украйна. 

Според украинското командване в рамките на по-малко от месец руската армия е загубила повече от 5000 военослужещи, без да постигне какъвто и да е оперативен успех.

Макар и САЩ да не посочва броят на загиналите, според оценката им руската армия в рамките на три седмици е загубила най-малко 125 бронирани машини  и оборудване, които се равняват за нуждите на цял батальон.

Според украинското командване заради големия брой жертви все по-често избухват метежи сред редиците на руската армия. Съветникът по Националната сигурност на САЩ Джон Кърби смята, че основният проблем на руската армия е ниският морал, заради липсата на оборудване, ръководство, ресурси и подкрепа. Руското командване продължава да повтаря грешките си от миналата зима, като изпраща в настъпление срещу здраво укрепените украинските позиции, зле въоръжени и обучени войници, допълва Кърби.

Военни експерти сравняват боевете при Авдеевка с тези при Бахмут, като този път залогът не е само символичен, но от битката ще зависи как ще се развива войната в обозримо бъдеще.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани