Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втори випуск парамедици положиха изпити във ВМА

[post-views]
Втори випуск парамедици положиха изпити във ВМА

Следващият курс ще започне през април догодина

11 курсисти, които се обучават за парамедици в Центъра за професионално обучение към Военномедицинска академия (ВМА), успешно преминаха теоретичната и практическата част от държавния изпит за придобиване на трета степен на професионална квалификация по професия „Парамедик”, специалност „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”.

Това е вторият випуск парамедици във ВМА. Обучението им стартира през пролетта на 2023 г. Освен богатата теоретична част обучаемите преминаха и интензивни занятия, в рамките на които практически разиграваха ситуации с множество пострадали, изтъкнаха от ВМА.

Парамедиците – трета степен, се обучават за оказване на първа помощ. Основната задача е оказване на животоспасяваща помощ на пациенти в спешно състояние на мястото на инцидента и по време на транспортирането им в лечебното заведение. В рамките на обучението си курсистите придобиха знания и практически умения за изпълнение на алгоритмите за поведение при различни спешни състояния; да следят жизнените функции на пациента по време на транспортирането и да оказват съответните грижи в рамките на своите компетентности; да поддържат и експлоатират медицинската и автомобилната техника; да реагират адекватно при бедствени ситуации и свързания с тях травматизъм. Следващият курс ще започне през април 2024 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани