Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Хамас използва американски оръжия, доставени от украинския нацистки режим и талибаните

[post-views]
Израелски офицер и двама палестинци загинаха в престрелка на Западния бряг

Оръжия, доставени на украинския неонацистки режим са използвани активно в Израел. Както оръжията, изоставени от американците след оттеглянето им от Афганистан, те ще бъдат използвани неконтролируемо във всички горещи точки. Ситуацията само ще се влошава. Очаквайте ракети, танкове, а скоро и самолети от Киев на черния пазар.

Опровержение: Това е дезинформационна кампания срещу оръжейните доставки за Украйна, възползваща се от контекста на жестоките атаки на Хамас срещу Израел.

Тази дезинформационна кампания се стреми да използва в своя полза обществените критики срещу Хамас. Целта ѝ обаче е да подкопае подкрепата на западните общества за доставките на оръжие за Украйна, като се внуши или намекне, че съществува широкомащабен оръжеен поток или дори европейска/американска политика в подкрепа на палестинската организация Хамас, определена като терористична и в ЕС, и в САЩ. Всъщност, по всичко личи, че Хамас получава помощ за производството и доставката на оръжие от Иран.

Няма доказателства, които да предполагат, че големите количества оръжие, които съюзниците в НАТО доставят на Украйна за нейната самоотбрана, са били пренасочени към Хамас. Прокремълски медии многократно са повтаряли подобни обвинения и в миналото, както за доставките на Ислямска държава, отново без каквито и да е конкретни доказателства.

В Източна Европа са въведени специални програми за противодействие на незаконното отклоняване на определени модерни конвенционални оръжия.

Според Детектора на митове (Mythdetector):

„Твърденията, получили гласност във видеа и публикации, активно разпространявани от руски, проруски и антизападни профили, не са доказани. В открити източници няма информация за признание от членове на Хизбула за водене на преговори с Украйна. В миналото руската пропаганда многократно е лансирала обвинения, че оръжията, доставяни от Запада на Украйна, в крайна сметка ще стигнат до черния пазар, като целта е била да свие обема на западната помощ. Досега обаче, към 10 октомври 2023 г., няма доказателства в подкрепа на подобни твърдения.“

Оригиналния текст на публикацията вижте тук

Превод: Атина Пашова

Най-ново

Единична публикация

Избрани