Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията в Газа се усложнява все повече, силите на Израел и Хамас влизат в поредица от сблъсъци

[post-views]
Ракети бяха изстреляни от територията на Сирия срещу израелски позиции на Голанските възвишения

Продължава израелската офанзива срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа. Танковете вече са пред портите на едноименния град, а от Тел Авив премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли всички възможности за примирие и дебело подчерта, че „сега е време за война“.

За нови сблъсъци със силите на Хамас през изминалата нощ предадоха Израеслките въоръжени сили. Докато сухопътната им офанзива продължава, те стават обект на нападения с противотанкови ракети и картечен огън от страна на терористите, съобщиха от Командването в Тел Авив. Продължават и въздушните атаки срещу Ивицата Газа, като през последната нощ са поразени над 300 вражески цели, допълват израелските власти и уточняват, че макар и усилията им да са съсреодоточени в северната част на анклава, продължават с ударите по цялата му територия.

Палестинските власти в Рамала пък посочват, че все повече стават жертвите в Южна Газа и подчертават, че всички местни жители са на практика бездомни, като им се налага постоянно да се местят от една в друга семейна къща, за да спасят живота си.

На фона на хуманитарната криза и буквалният ужас на терен, където се съобщава за операции на ранени деца, извършени без анестезия, поради липсата на основни болнични консумативи, светът призовава за незабавно прекратяване на огъня. Възможността за това обаче беше категорично отхвърлена от израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и от американското правителство. От Вашингтон също заявиха, че примирието не е „правилният отговор“ на настоящата ситуация, като съветникът по национална сигурност Джон Кърби предложи вместо това да се правят „хуманитарни паузи“, за да се позволи на помощта да стигне до нуждаещите се цивилни. Припомняме, че с подобен призив излязоха и европейските лидери на посления си Съвет миналата седмица.

Междувременно напрежението продължава да се нагнетява и в Съвета за сигурност на ООН, чиято извънредна сесия тече в момента. Палестинският представител Рияд Мансур призова за спасяване на населението в Ивицата Газа, чиито страдания определи като същински „ад на земята“. Израелският му колега Гилад Ердан пък сложи жълта звезда на ревера си, като аналогия с разпознавателните звезди на евреите в Нацистка Германия, и заяви, че ще я носи на гърдите си, докато светът не се „събуди“ и не осъди зверствата на Хамас срещу народа му.

Най-ново

Единична публикация

Избрани